eur:
394.29
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Török Gábor: Az emberek beletörődtek a korrupcióba

Török Gábor szerint a Fidesz mindaddig nyertes lesz a következő választásokon, amíg nem lesz egy olyan politikai erő, amely magához tudja vonzani a kormányváltást kívánó szavazókat. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatást, az egészségügyet és a korrupciót nevezte az ellenzék legfőbb témáinak.

„Szerintem az ellenzék mára megtalálta a muníciót:

oktatás, egészségügy, korrupció

– ez az a három terület, amelyek a Fidesz-kormány legnagyobb támadási felületét adják.

Ezek azok a témák, amiket a Fidesz próbál a migrációval elrejteni és elleplezni. Ez egy klasszikus politikai küzdelem és majd az idő eldönti, hogy ennek kapcsán a választók mit fognak gondolni” - fogalmazott Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: nem mindegy, hogyan tesszük fel a kérdést.

„Ha most idehívnánk szavazókat, és hosszan beszélnénk velük a migrációról és arról, hogy milyen veszélyeket rejteget, talán a Fideszre szavaznának. Ha utána idehívnánk ugyanezeket a szavazókat, és hosszan beszélnénk velük az oktatás helyzetéről, a magyar egészségügyről és arról, hogy helyesnek tartják-e azt a zsákmányszerzést és klientúraépítést, ami most zajlik, könnyen lehet, hogy mégsem szavaznának a Fideszre” - hangsúlyozta az elemző.

Török Gábor szerint a média napirendjén nagyon jelentős szeletet hasít ki a korrupció, ráadásul nem csak kevesek által olvasott politikai napilapokban vagy televíziókban.

„Nincs olyan nap, hogy ne erről szólnának a hírek. Ez pedig befolyásolja és meghatározza a választói gondolkodást, nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatban médiapolitikai küzdelmek zajlanak. De ezt nagyon nehéz megváltoztatni, hiszen az ellenzék is ráérzett - gondoljunk csak Vona Gábor és Orbán Viktor parlamenti csörtéire, vagy Juhász Péter ezzel kapcsolatos törekvéseire.

Az elemző úgy véli azonban, más kérdés, hogy erről a választók mit gondolnak.

„Egy tanulságos felmérés azt mutatta, hogy amikor a közvélemény kialakítja politikai véleményét, akkor nem veszik figyelembe a korrupció mértékét. Ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem gondolják, hogy létezik, épp ellenkezőleg, meg vannak győződve róla, hogy van korrupció. Sőt ebben a felmérésben a Fideszt jelentősen korruptabb pártnak tartják, mint a szocialista pártot, pedig ez nem így volt 6-8 évvel ezelőtt” - hangsúlyozta Török Gábor.

Mint mondta, az emberek problémának látják a korrupciót, de azt gondolják, hogy ezen nem lehet változtatni, és már nem is veszik figyelembe, amikor döntenek.

„Fontos felmérés volt, mert megmutatta, hogy mennyire lehet hatásos a korrupcióval való politika. Nem véletlen, hogy az egészségügy és az oktatás, vagyis a magyar közállapotok kérdése nagyobb hatást gyakorol a választói gondolkodásra, csak sokkal nehezebb ezekben értelmezhető politikai mondanivalót megfogalmazni, mint azt mondani, hogy lopnak” - jegyezte meg Török Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×