eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Vasúti díjszabási változások április 1-jétől

A MÁV-START április 1-jétől módosítja díjszabási rendelkezésének több pontját. A változások egy része a decemberi menetrendváltáskor életbe lépett kilométer-számítási és viszonylat megállapítási előírásokat érinti, de a menetjegy módosítására és cseréjére, a számlakiadásra és a helyjegyváltásra vonatkozó szabályokon is igazítottak - olvasható a MÁV-START Zrt. sajtóközleményében.

A legfontosabb változás, hogy a vasútvállalat a közszolgáltatási szerződésében foglaltaknak és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelve a viszonylatra kiadott menetjegyeket csak azon induló és végállomások, megállóhelyek között lehet felhasználni, amelyeket a jegyen vásárláskor feltüntettek. A jegypénztárnál vagy online vásárlásnál is érdemes pontosan megjelölni a kiindulási és a célállomást. Erre főként azoknak az utasoknak szükséges odafigyelni, akik a budapesti elővárosi közlekedésben eddig időnként más állomáson szálltak le vagy fel, mint amelyre a jegyet kérték.

A módosított díjszabás a bérlettel utazók részére számos rugalmas megoldást nyújt a viszonylati kötöttség előírásától való eltérésre. A felhasználási lehetőség néhány új viszonylatra is kiterjed: ha a Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Pusztaszabolcs vonalakon utazók bérletének kiindulási vagy célállomása a Déli pályaudvar, akkor a bérlet Kelenföld–Budapest-Keleti, Kelenföld–Kőbánya-Kispest között is használható. A Budapest–Vác-Szob vonalon utazók a bérletet Rákospalota-Újpest–Keleti között is használhatják akkor is, ha a bérleten a kiindulási vagy célállomás a Nyugati pályaudvar. Amennyiben a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon utazók bérletén a kiindulási vagy célállomás Kőbánya-Kispest vagy a Keleti pályaudvar, akkor a bérlet Ferencváros–Keleti, Ferencváros–Kőbánya-Kispest és Ferencváros–Kelenföld között egyaránt használható. A Budapest-Keleti–Szolnok vagy Budapest-Nyugati–Szolnok viszonylaton utazók ugyanazon bérlettel a másik viszonylaton, azaz a Budapest–Újszász–Szolnok vagy a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon is utazhatnak. Továbbá a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalra érvényes bérlet Kőbánya-Kispest–Kelenföld között is használható akkor is, ha a Nyugati pályaudvar a kiindulási vagy célállomás.

A kilométer-számítási szabályok egységessége

A viszonylati kötöttség előírásával függ össze, hogy minden utas a ténylegesen megtett távolság után fizet menetdíjat a korábban alkalmazott virtuális számítások helyett. Ennek eredménye, hogy aki vidéki állomásról olyan viszonylatban utazik, mely elkerüli a Keleti, Nyugati, Déli pályaudvarokat (például Kőbánya-Kispestről Kelenföld irányába utazik tovább), annak a vasúttársaság nem számítja fel a fejpályaudvarokig előírt távolságokat. Továbbra is megmaradnak az Eger–Budapest és Baja–Budapest útvonalra üzletpolitikai kedvezményként alkalmazott virtuális távolságszámítások.

Menetjegy módosítása, kiegészítése, cseréje

A változások a menetjegy módosítás és csere szabályait is érintik. Az új rendszer áttekinthetőbb, az utasok számára könnyebben érthető és könnyebben alkalmazható.

Ha az utas több szolgáltatást kíván igénybe venni, mint amennyire a megváltott menetjegye jogosítja, akkor a többletszolgáltatásra új menetjegyet kell váltania. Korábban a MÁV-START az utas meglévő menetjegye és a kívánt utazás teljes értéke közötti különbözetet számította ki, ezután csak akkor jár el így, ha az utas az előzőleg már megváltott menetjegynél alacsonyabb százalékos mértékű kedvezményt kíván igénybe venni, vagy nem jogosult kedvezményre. A hosszabb távolságú utazás, magasabb díjú szolgáltatás igénybe vétele esetén új menetjegyet, felárat, kocsiosztály-különbözeti jegyet állítanak ki a korábban ki nem fizetett szolgáltatás elszámolásához.

A menetjegyét módosítani kívánó utasoknak kedvez a pénztári menetjegycsere bevezetése. A vasúttársaság a cserét kezelési költség felszámítása nélkül végzi a menetjegy érvénytartamának kezdetét megelőzően (100 kilométer távolság feletti jegyeknél még az érvénytartam első napján is) abban az esetben, ha az utas a pénztárban azonos vagy magasabb értékű szolgáltatásra vonatkozó igényét jelenti be. Az az utas, aki a csere lehetőségével nem tud élni, a menetjegye kezelési költséges visszatérítését és új menetjegy kiadását továbbra is kérheti.

Az utazás érvénytartama

A MÁV-START április 1-jétől kizárólag az érvénytartam megjelölésével adja ki menetjegyeit. A tapasztalatok szerint az utasok az utazásaikat előre megtervezik, így annak időpontját is ismerik. Az elővételes jegyvásárlást a pénztárakban, az automatáknál és az interneten is ki tudja szolgálni a vasúttársaság.

Számlakiadás

A MÁV-START az elektronikus számlakiállítás többéves gyakorlatát is szabályozza az áprilistól érvénybe lépő díjszabási módosításával. Az új jegyértékesítési rendszernek köszönhetően nyomtatott számlát tudnak adni egyre több olyan vonaton is, amelyen az technikailag eddig nem volt megoldható. Ez esetben viszont utólag, a pénztárban már nem igényelhetnek számlát az utasok. A számlakiadást – mindkét fél kényelme érdekében – előzetes regisztrációs rendszer is támogatja, amelyről a www.mavcsoport.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Biztosított ülőhelyváltás már a vonatokon is

Eddig nem volt lehetőség a vonaton helyjegy utazás közbeni vásárlására, ezért a helybiztosítás díját nem számolta el a vonaton a vasútvállalat. A jegyértékesítési rendszer fejlesztése lehetővé teszi, hogy – amennyiben van szabad ülőhely – a helyjegyet a vonaton is megvásárolhassa az utas ugyanolyan díjú felárral, mint a pénztárban. Azonban a helyjegyköteles vonatra helyjegy nélkül felszálló utasnak akkor is meg kell fizetnie az ülőhely árát, ha nem talál szabad ülőhelyet, ugyanis a szabad ülőhelyek hiánya már a pénztári jegyváltásnál is kiderült volna.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×