INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Jelentősen csökkent a csecsemőhalandóság

Infostart / InfoRádió
A pozitív változás a szaktárca szerint főként a koraszülött intenzív centrumok fejlesztésének köszönhető - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Beneda Attila hozzátette: bár ez az adat kedvező, további lépéseket kell tenni azért, hogy kevesebb koraszülött gyermek jöjjön világra.

"Egy nagyon komoly sikerről tudunk beszámolni. Az elmúlt két esztendőben húsz százalékkal, négy ezrelékre csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon" - közölte a helyettes államtitkár.

Mint elmondta, ez a pozitív változás több dolognak köszönhető.

"Elsősorban természetesen annak a kiemelkedő szaktudásnak, amivel a magyar orvosok és szakdolgozók rendelkeznek, hiszen az ő odaadó munkájuk szükséges az eredményekhez. Másrészt az elmúlt esztendőkben a kormány ötmilliárd forinttal támogatta a szülészetek mellett működő Perinatális Intenzív Centrumok technikai felszereltségét. Hiszen nagyon modern, világszínvonalú eszközök kellenek ahhoz, hogy a kisgyerekeket életben tudjuk tartani" - mondta Beneda Attila.

"Csak 2015-ben több mint 70 gyermek életét tudtuk ezzel megmenteni a korábbiakhoz képest" - hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár szerint olyan technikai fejlesztésekre volt szükség, aminek a segítségével a legmodernebb, a kor igényeit maximálisan kielégítő és kiaknázó gépparkot, technikai felszereléseket lehet kihelyezni azokba a centrumokba, ahol a koraszülöttek ellátása zajlik.

Összességében több mint húsz ilyen centrum van Magyarországon. Az egyik legjelentősebb ilyen centrum a Semmelweis Egyetemen működik.

Beneda Attila elmondta, hogy a kedvező adatok mögött egyértelműen az áll, hogy a koraszülött halálozást sikerült jelentős mértékben visszaszorítani.

"Ám Magyarországon a koraszületések aránya még most is sajnálatos módon magas különösen egyes régiókban. Ebben a várandós kori rizikófaktorok - elsősorban a dohányzás - tehető felelőssé. Ha sikerül a népegészségügyi terveinket valóra váltani, és így a megelőzésre fektetni a fő hangsúlyt, akkor például a dohányzás elhagyásával már sokat fog csökkenni a koraszülés Magyarországon" - fogalmazott az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Hanganyag: Sipos Ildikó


A címlapról ajánljuk