eur:
392.7
usd:
367.68
bux:
66266.03
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Újabb pedagógussztrájk lehet áprilisban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezi a tavaly tavasszal felfüggesztett sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását. A PDSZ elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy ha nem lesznek sikeresek az egyeztetések, akkor áprilisban sztrájk lesz.

"A kerekasztal-tárgyalások és a sztrájk nem feltétlenül áll egymással szemben, sokkal inkább erősítheti az egyik a másikat" - fogalmazott Mendrey László.

"A kérdés az, hogy melyik kerekasztalról beszélünk: az EMMI által összehívottról - ahonnan mostanra nagyjából minden szakmai szervezet kihátrált - vagy pedig arról a civil közoktatási platformról, amelyik letett egy javaslatot a miniszterelnök asztalára, és nagyon komoly javaslatai vannak arról, hogy hogyan kell átalakítani ezt a rendszert" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: "mi a civil közoktatási platform tagjai vagyunk, és az ő törekvéseiket támogatjuk. Azt gondolom, hogy ez a sztrájkbizottsági kezdeményezés - ami egy felfüggesztett egyeztetés folytatása - egy olyan nyomásgyakorló eszköz lehet, amelyik a valódi megegyezés irányába mozdítaná el a kormányt".

"A követeléseinket 12 pontban foglaltuk össze, amelyek összefüggenek egyrészt azokkal a követelésekkel, amelyek a korábbi bizottsági tárgyalásokon is a követelések között szerepeltek. Ilyen a tanulók, pedagógusok munkaterhelésének csökkentése, ilyen a KJT alá tartozó munkavállalók bérének jelentős növelése, a pedagógus-előmeneteli rendszer és minősítési rendszer jelenlegi formájának felfüggesztése, és egy olyan intézkedéscsomag, amelyik minden felmenőrendszerben bevezetett intézkedés azonnali visszavonását tartalmazza. Az is hozzátartozik, hogy a szakképzésben a közismereti órák számát állítsák vissza az eredeti szintre, mert így minden lehetőség bezárul a szakképzésben lévők számára a továbblépést illetően" - sorolta Mendrey László.

"A tárgyalási folyamatban benne van a kormányzat is, hiszen a sztrájkbizottsági tárgyalás elől a kormányzat nem térhet ki. A törvény azt írja elő, hogy hét egyeztetési fordulónak lennie kell. Ez legrosszabb esetben április elején-közepén következhet be" - közölte az elnök.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy fogalmaz, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén készek a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlni.

"Nem az a szándékunk, nem az a célunk, hogy sztrájkot hirdessünk. A sztrájk nem cél, hanem egy eszköz annak érdekében, hogy eredmények szülessenek, amelyek valóban olyan utat mutatnak, amelynek segítségével a közoktatás ki tud lábalni a válságból" - hangsúlyozta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×