eur:
394.57
usd:
372.04
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Tavaszra kétszázhetven kormányablak lesz Magyarországon

A következő év tavaszáig kétszázhetvenre nő a kormányablakok száma Magyarországon - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken Békéscsabán.

Kovács Zoltán elmondta: pénteken Tótkomlóson nyitják meg a kilencvenedik kormányablakot, és a tervek szerint az év végéig további ötvennel emelkedik az országban az integrált ügyfélszolgálati helyek száma.

Hozzátette: a most működő kormányablakokban mintegy 450 féle ügytípussal foglalkoznak a munkatársak, s a kormány tervei szerint további ezerrel kívánják növelni az ügytípusok számát. Mindehhez biztosítani fogják a szükséges informatikai hátteret is.

Az államtitkár - mielőtt átadta a Békés Megyei Kormányhivatalban megvalósult, energiahatékonyságot javító beruházást - szólt arról is, hogy napjainkban 17 megyében 41 ingatlanban valósult meg hasonló fejlesztés 10,7 milliárd forint értékben.

Jelezte: a kormányhivatalok felmérték, hogy melyek azok az ingatlanok, amelyek energiahatékonyság javítása szempontjából szóba jöhetnek; 1600 ingatlant mértek fel, amiből 163 olyan van, amelynek már a tervei is elkészültek. Így a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban ezekkel az ingatlanokkal lehet pályázni.

Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a beruházás csaknem 600 millió forintból valósult meg, állami és uniós forrásból. A felújítás során egyebek mellett kicserélték a homlokzati nyílászárókat, az épületkomplexum majdnem egésze külső hőszigetelést kapott, és napelemeket is szereltek a tetőre. A kormánymegbízott számításai szerint a megújult épület energetikai korszerűsítésének eredményeképpen évente 10,5 millió forintot tud a hivatal megtakarítani.

Az állami szervek takarékosságának fontosságát hangsúlyozta Vantara Gyula (Fidesz), Békéscsaba országgyűlési képviselője is. Szerinte ugyanis Békés megyében átlagosan 15 százalékkal magasabbak az energiakiadások, mint az ország más térségeiben. Ezért fontos, hogy folytatódjanak az ilyen típusú beruházások - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×