eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A mai négyévesek közül sokan már a 100 évet is megélhetik

Egyre növekszik az átlagéletkor. A 2011 után születettek jelentős része akár már a 100 évet is megélheti - nyilatkozta az InfoRádiónak a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója a Budapesti Demográfiai Fórumon. Spéder Zsolt szerint el kell tolódnia a nyugdíjkorhatárnak, mert finanszírozhatatlanná válhat a rendszer.

Míg jelenleg négy aktívkorúra jut egy nyugdíjas korú, tíz év múlva már három aktív korúra fog egy nyugdíjas korú jutni, mivel ekkor fognak a Ratkó gyerekek nyugdíjképes korba lépni - ismertette Spéder Zsolt.

Kifejtette: ez nyilván tíz éves viszonylatban azt jelenti, hogy egy nagyon gyors öregedési fázis lesz a magyar népesség körében. Utána 30-40 év alatt fogunk megint annyit öregedni, mint most tíz éven belül. 2050-re pedig már két aktív korúra fog jutni egy nyugdíjas.

Hozzátette: az, hogy valaki mikortól számít idősnek vagy nem idősnek, az nem demográfiai kérdés. Mert az egészségünk romlása egy idő után folyamatosan következik be, de nem egy csapásra leszünk idősek vagy munkaképtelenek. Ez egy hosszú folyamat. Az életünk minőségétől is függ, attól, hogy mennyire vigyázunk magunkra, és attól, hogy az egészségügyi rendszer tud-e vigyázni ránk, a bajainkat meg tudja-e gyógyítani.

Most ugyan hivatalosan 65 éves kortól számít valaki idősnek, de valaki már 55 évesen is idős, ha három műszakban, három munkahelyen végighúzta az életét, és nem vigyázott az életére, vagy kevésbé tudott úgy élni, mert a kényszerek arra szorították, valaki pedig egy sokkal kiegyensúlyozottabb életet tudott élni. Ez pedig nyilvánvalóan hozzájárul ahhoz, hogy tovább maradjon fiatal - részletezte a kutatóintézet igazgatója,

A várhatóélettartam-kutatások azt mutatják, hogy a 2011 után születettek között minden harmadik embernek lehetősége lesz arra, hogy megélje a száz éves kort. Most 70 év körül van a férfiak várható élettartama. Nyilván, amikor sokan megélik a száz éves életkort, ők már másféle hetven évesek lesznek, mint a jelenlegi hetvenévesek - fogalmazott Spéder Zsolt.

A kutatások szerint még nem találják az élet felső határát. Nem látszik az, hogy a várható élettartam növekedése lelassulna. Amíg nem lassul le a várható élettartam növekedése, azt jelenti, hogy mindig javulni fog a helyzet - közölte.

A kutatóintézet igazgatója hozzátette: azt mindig el szoktuk felejteni, hogy ha tovább élünk, az azt is jelenti, hogy tovább vagyunk fiatalabbak. Ez nem azt jelenti, hogy fiatalak maradunk életünk végéig. De kutatások bizonyítják, hogy a korábbi 30 évesek olyanok, mint a mai 40 évesek. Mind fizikálisan, mind a jólétet tekintve, és azt, hogy hány év van még előttünk. A prospektív, előre látható évek száma folyamatosan növekszik.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×