INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Minden háziorvosnak fel kell fedeznie a daganatokat

Infostart / InfoRádió
Folyamatos képzésekkel a háziorvosoknak is képesnek kell lenniük arra, hogy daganatos betegségeket diagnosztizáljanak - nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége ügyvezető elnökségi tagja. A most zajló Magyar Orvostudományi Napok is ezt szolgálja, amelyre többen jelentkeztek az országból.

"Egy megfelelően képzett háziorvos - és bízunk benne, hogy a háziorvosaink többsége ilyen -, ha megvizsgálja a beteget, a panaszok és vizsgálatok alapján azonnal gyanút kell fognia és gondolnia kell arra, ha rosszindulatú megbetegedés szóba jöhet. A rosszindulatú betegségek Magyarországon vezető haláloknak számítanak, számos onkológiai megbetegedésben Európában és a világon a legrosszabb mutatókkal rendelkezünk" - mondta Oberfrank Ferenc, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége ügyvezetője és elnökségi tagja.

Hozzátette: vannak általános tünetek, amelyeket fel kell fedezni, ilyen például a fáradékonyság, a teljesítőképesség csökkenése. De a daganatok olyan sokféle formában jelentkeznek, hogy nehéz összefoglalóan mondani tüneteket.

Ha szokatlan dolgokat észlelünk, valamit kitapintunk, vagy fertőző betegségek túl gyakran fordulnak elő, vagy az egészségi állapotban furcsa változások merülnek fel, első körben mindenképp a háziorvoshoz kell fordulni. Neki kell megvizsgálni a beteget és tovább irányítani őt a megfelelő helyre.

"Az a kérdés, hogy a háziorvos mennyire van tisztában azzal, hogy milyen lehetőségek léteznek és mikor, hová kell neki a beteget irányítania. Illetve ha megkapta a megfelelő ellátást és útbaigazítást az adott helyen, akkor milyen újabb feladatai vannak a háziorvosnak ahhoz, hogy a gyógyítási folyamat sikeres legyen" - hangsúlyozta az ügyvezető.

Mint mondta, azok a háziorvosok, akik jogosultak beteget ellátni és részt vesznek a továbbképzéseken, el tudják sajátítani ezeket az ismereteket, és alkalmazni is tudják őket.

"A Motesz és a Semmelweis Egyetem épp most szervezett egy továbbképzési programot, a legkorszerűbb molekuláris, onkológiai ismeretek átadására. Szerencsére igen jelentős számban jelentkeztek a háziorvosok az ország minden pontjáról és a Magyar Orvosi Kamara is támogatja ezt a törekvést annak érdekében, hogy a háziorvosok fel tudjanak zárkózni és a korszerű tudományos ismereteket a betegeik szolgálatába állíthassák" - mondta Oberfrank Ferenc.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk