eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fűtés hiányában hetek óta nincs tanítás a tiszabői iskolában

Fűtés hiányában mintegy három hete szünetel a tanítás a tiszabői általános iskolában, előreláthatólag a jövő hét elején áll vissza a megszokott rend az intézményben, ahol 308 gyermek tanul és 26 pedagógus tanít - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kunhegyesi tankerületi igazgatója az MTI megkeresésére csütörtökön.

Szabó István elmondta: a fűtést biztosító mindkét kazán tönkrement az elmúlt hetekben, az egyiken jelenleg nyomáspróbát végeznek, pénteken szállítják az iskolába.

Közölte, tudtak arról, hogy elavult a fűtési rendszer az oktatási intézményben, ezért még a szezon kezdete előtt próbafűtés volt, amelynek során kiderült: az egyik kazán nem működik. Mivel a berendezés szivattyúját már a múlt tanévben is többször javítani kellett, nem jelentett meglepetést, hogy nem működik, a másik viszont akkor még jó volt - jelezte.

Hozzátette: nem számítottak arra, hogy komoly gond lehet, hiszen egy kazán is alkalmas az épület fűtésére. A problémát az okozta, hogy az októberben kezdődő fűtéskor kilyukadt a másik kazán is. Felidézte, hogy ekkor egyeztettek az iskola igazgatójával, aki az őszi szünet előtti héten két nap rendkívüli szünetet és tanítás nélküli munkanapokat rendelt el, a gyerekek egy-egy csoportja számára pedig budapesti kirándulást szerveztek.

A tankerületi igazgató utalt arra, bíztak abban, hogy az őszi szünet végére sikerül befejezni az egyik kazán javítását, de a két és fél tonnás berendezés szétszerelésekor kiderült ki, a hőcserélő rész teljesen szétégett, így a gyerekek az őszi szünet után sem járhatnak iskolába. A tanulók számára sportprogramokat, kirándulásokat szerveztek és szerveznek ezekben a napokban is.

Szabó István elmondta: az évtizedekkel korábban készült kazánok javítását a gyártó cég már nem vállalta. A bontás során kiderült, hogy az elmúlt években nem megfelelő módon kezelték és tartották karban a berendezéseket, s jórészt emiatt hibásodtak meg.

Megjegyezte, hogy a javítás több százezer forintba kerül, az összeg a felső határát súrolja annak, amelyet saját hatáskörében még elrendelhet. Új kazánt venni fenntartóként esélyük sincs, hiszen mintegy 18 millió forintos költséget jelentene - közölte.

Szólt arról, hogy a kunhegyesi tankerület "életében" nem egyedüli a tiszabői iskola esete, hiszen korábban a tiszaburai oktatási intézményben is problémák voltak a fűtéssel.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Klik feladata fenntartóként a karbantartás, az állagmegóvás, az esetleges fejlesztésekről a tulajdonos - többnyire az illetékes önkormányzat - dönt, az finanszírozza.

Bruna László (Fidesz-KDNP), Tiszabő polgármestere a szoljon.hu-nak elmondta: erejükhöz mérten próbálnak segíteni ebben a helyzetben. Túl nagy összeget emésztene fel a fűtési rendszer teljes korszerűsítése, de mindenképpen arra törekednek, hogy az iskolába járó több mint háromszáz gyermek ellátása megoldott legyen - nyilatkozott a hírportálnak.

"Egyébként is úgy vélem, mi jobb gazdái lehetnénk az iskolának, ezért keressük a lehetőségét, hogy esetleg átvegyük az intézményt, illetve az egyházi fenntartás lehetősége is felmerült"- mondta a településvezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×