INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Árvízi gyakorlatot tartott az OMIT

InfoRádió / MTI
Gyakorlatot tartott egy feltételezett, a Körösök mentén kialakuló rendkívüli árvízi helyzet kezelésére csütörtökön az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a gyakorlat lezárása és annak értékelése után az MTI-nek elmondta: az OMIT legutóbb 2014 szeptemberében ült össze, amikor a Murán rekordszintű árvíz vonult le. Azóta nem volt szükség az irányító törzs összehívására.

Kifejtette, a gyakorlat elrendelésének több oka volt. Az egyik, hogy az elmúlt időszakban több új mérnök is érkezett a vízügyhöz, a törzsbe 23 új vezető került, így szükségesnek látták, hogy a megváltozott szakembergárda is belelásson az OMIT működésébe. A másik fontos feladat az volt, hogy teszteljék az OMIT működésében kiemelt szerepet betöltő információs hálózat működését. A gyakorlat harmadik okaként említette, hogy Békés megyében az idén egy új nagy víztározó épült, s mivel árvízi helyzet esetén a mályvádi tározó rendkívüli üzembe helyezéséről nem dönthet egyedül a helyi vezető, a Körös-vidéki Vízügyi Főigazgatóság és az OVF közös gyakorlatot tartott.

A csütörtöki gyakorlat arról szólt, hogy rendkívüli árvíz alakul ki a Körösök mentén, amely a lakott települések védelme érdekében szükségessé teszi veszélyhelyzet kihirdetését, a tározó üzembe helyezését, feltöltését, leürítését és a veszélyhelyzet megszüntetését. Az OVF információi szerint a tározó által befolyásolt folyószakaszok védett árterében 326 ezer ember lakik, így az ő veszélyeztetettségüket csökkenti a tározó beüzemelése. A gyakorlat végén a résztvevők közösen elemezték a feladatokra adott reakcióikat, értékelték az elrendelt beavatkozásokat.

Láng István, az OVF főigazgatója az MTI-nek azt mondta: a gyakorlat feszített tempóban zajlott, a mérnökállománynak nehéz helyzetben kellett helytállnia. Egy valódi árvízi helyzethez képest most egy egynapos forgatókönyvbe sűrítették több nap eseményeit. Csaknem ötszáz utasítás hangzott el, a vízügyi szakembereknek nagyon gyorsan kellett döntéseket hozniuk.

Hozzátette, tártak fel hibákat, de ezek elsősorban infrastrukturális jellegűek voltak. A hibákat lajstromba vették és kidolgoztak egy intézkedési tervet azok kiküszöbölésére. Ezzel együtt szakmailag sikeresnek értékelte a gyakorlatot a vízügyi főigazgató. Ha a Körösök menti elképzelt helyzet a valóságban is bekövetkezett volna, azt az OMIT sikeresen tudta volna kezelni - közölte.

A címlapról ajánljuk