eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György

Tusk uniós csúcsot hívott össze Máltára

Informális uniós csúcstalálkozót hívott össze az Európai Tanács elnöke jövő csütörtökre, Máltára. Donald Tusk a megbeszélést a schengeni övezet miatti aggodalmával indokolta - mondta el Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak.

"Tusk meghívójából kiérződik az az aggodalom, amit a menekültválság kezelésével kapcsolatban érez. Úgy látja, hogy nem haladnak elég jól és gyorsan a dolgok és aggódik a schengeni térség megmaradásáért" - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban visszaállították a belső uniós határellenőrzést, amire az uniós jog értelmében csak átmeneti időre van lehetőség. Ha ez a tendencia tovább folytatódik és elharapózik, akkor a schengeni térség széteshet.

"Európa egyes részein Schengen pillanatnyilag nem működik. Ha valaki repülőre száll például a Budapest-Stuttgart vonalon, akkor láthatja, hogy a repülőtereken útlevél-ellenőrzés folyik a schengeni térségen belül is. Tusk nyilván nyomást akar gyakorolni a kollégáira, a vezetőkre, hogy a külső határellenőrzés kérdését megoldják, hiszen ez a záloga annak, hogy a nagy uniós vívmány, amely a belső határellenőrzéseket eltörölte, fennmaradhasson" - fogalmazott a főszerkesztő.

Mint mondta, nem véletlen, hogy épp most jelentette be az informális csúcs összehívását, hiszen épül a szögesdrót a szlovén-osztrák határon.

"Nyilvánvalóan kapóra jött neki a november 21-i találkozó Vallettán, ahol Afrika-csúcs lesz és amúgy is összegyűlnek a vezetők. Tehát teljesen logikus az, hogy egymás között is leüljenek a vezetők és pontosan ilyen kérdésekről tárgyaljanak, mint a szögesdrót, a kerítés veszélye, két schengeni tagállam között, amire eddig nem volt példa" - hangsúlyozta Gyévai Zoltán.

A főszerkesztő emlékeztetett rá, hogy néhány hete felmerült egy szlovén-magyar határt elválasztó kerítés lehetősége, és már akkor is közölték, hogy ennek semmi jogalapja nincsen. De ha Ausztria ezt a kerítést komolyan gondolja, az komoly problémát jelentene. Tusk a levelében céloz is arra általánosságban, miszerint minden olyan lépésnek elejét kell venni, amely a schengeni határellenőrzés visszaállítására irányul.

"Van azonban egy másik olvasata is ennek a csúcstalálkozónak, ez pedig inkább intézményi jellegű, és arra vonatkozik, hogy Tusk talán szeretné visszaszerezni a kezdeményezést Jean-Claude Junckertől, aki nemrég szintén összehívott egy külön találkozót. Tuskot akkor kihagyták ennek a szervezéséből és ezt kissé zokon vette, tehát nem kizárható az a szempont sem, hogy van a háttérben egyfajta belső intézményi versengés" - fűzte hozzá a Bruxinfó főszerkesztője.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×