INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Petícióval tiltakoznak a sótlan menzareform ellen

Infostart / InfoRádió
1500 szegedi szülő írta alá azt a petíciót, amelyet a helyi közétkeztető cég mellett eljuttatnak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének is. A kezdeményezők szerint az óvodás gyerekek szeptember óta nem hajlandók megenni a sótlan, ízetlen ételeket, a tejtermékektől pedig fáj a hasuk. A petíció egyik megszövegezője, Fülöp András azt mondta az InfoRádiónak, hogy nem az egészségtelen táplálkozásért küzdenek, hanem azért, hogy az iskolásokhoz hasonlóan az óvodások is kapjanak türelmi időt az új ételek megszokására.

"A petíció tartalmazza azokat a panaszokat, amelyeket egyes szülők és gyerekek tapasztalnak a közétkeztetésben. Elsődlegesen a sótlan, íztelen ételeket, a nagyon sok tejterméket, amellyel komoly problémák vannak, és a viszonylag gyakran előforduló kisebb-nagyobb főzési problémákat" - mondta Fülöp András, a petíció egyik megszövegezője az InfoRádiónak.

Hozzátette: nincsenek eléggé megfőzve a zöldségek, néha túl zsíros a hús, néha túl kevés. Túl sok natúr joghurtot adnak, amit egyáltalán nem esznek a gyermekek és egyéb apróbb dolgok is előfordulnak, amelyek már nem az egész közösséget érintik, hanem egyes embereket.

"Nyilván egy bizonyos sómennyiség nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, de komoly szakmai vita folyik, hogy ez a mennyiség egész pontosan mekkora" - fogalmazott Fülöp András.

Mint elmondta, az egész koncepciót tartják problémásnak. Ha a közétkeztetésben drasztikusan leviszik a sómennyiséget, az nem változtatja meg egyik napról a másikra az emberek ízlését, hiszen az emberek nemcsak a menzán esznek. Ha a gyermek megkapja máshol azt az ételt, amely az ő igényei számára elég sós, akkor nem fog átállni egy sótlan menzakosztra. Ezért kérelmezik azt, hogy legyen egy átmeneti időszak.

A petíció aláírói szerint az is jó lenne, ha a többi ételre is vonatkoznának ezek a szabályozások, hiszen abszurd, hogy csak a közétkeztetőknek kell alacsony sótartalmú ételt készíteni, míg a többi vendéglátós vagy pékség nyugodtan készíthet egészségkárosító ételeket.

"Alapvetően egyetértünk azzal, hogy csökkenjen a sómennyiség. De túl gyorsan, minden átmenet nélkül vezetik be az óvodásoknak. Másrészt az élet többi területén nem történik meg ez a változás. Nem lehet elvárni az emberektől, hogy egyik napról a másikra megváltozzon az ízviláguk és az egész hozzáállásuk" - tette hozzá Fülöp András.

Hangsúlyozta: fokozatosságra van szükség, az élet minden területére ki kell terjednie egy kampánynak és marketingnek, amely megérteti az emberekkel, hogy mi az egészséges, mit kellene fogyasztani, és hogyan kellene egészségesen élni.


A címlapról ajánljuk