INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Meghosszabbították a magáncsőd határidejét

Infostart / InfoRádió
A költségvetésről szóló mellett más törvényeket is módosított az Országgyűlés, így például átírták a környezetvédelmi termékdíjról szóló szabályozást és a képviselők márciusig halasztották a magáncsőd eljárások megkezdésére szabott határidőt.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló módosítás értelmében egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek.

Az Országgyűlés megszavazta a magáncsőd eljárások megkezdésére szabott határidő kitolását március 1-jéig. Ezt korábban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a következővel indokolta:

"A póthatáridő törvényi biztosítása azoknak a hiteladós személyeknek is ad még egy esélyt az adósságcsapdából való kikerülésre, akik nem kísérték figyelemmel a kormányzati tájékoztatásokat és jogszabályokat, és lekésték az adósságrendezési eljárásra irányuló határidőket."

Emellett a képviselők átírták a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló jogszabályt is, így rögzítették a felszámoló biztos kijelölésével összefüggő kizárási okokat, egyértelművé téve, hogy a biztost csak a nyilvántartásba vételt követően lehet kijelölni.

A közlekedési törvényeket uniós jogharmonizációs céllal módosították, így új fogalomként megjelent a szabályozásban a pilóta nélküli légi jármű, vagyis a drón, az ezek üzemeltetésével összefüggő eljárásokra a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala kapott felhatalmazást.

A Ház némileg átírta Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt és a Miniszterelnöki Kabinetiroda személyzetpolitikájának szabályozását.

A földgázellátásról szóló törvény módosításával létrejöhet egy olyan adatgyűjtő és adatfeldolgozó, továbbá elosztórendszeri elszámolási feladatok ellátásában közreműködő rendszer, amely átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi az elosztói elszámolások rendjét.

Mindemellett a Ház elfogadta a tavalyi költségvetés zárszámadását és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2016-os büdzséjét, jóváhagyta a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökének, valamint a legfőbb ügyész tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót. Továbbá az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk