eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Meghosszabbították a magáncsőd határidejét

A költségvetésről szóló mellett más törvényeket is módosított az Országgyűlés, így például átírták a környezetvédelmi termékdíjról szóló szabályozást és a képviselők márciusig halasztották a magáncsőd eljárások megkezdésére szabott határidőt.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló módosítás értelmében egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek.

Az Országgyűlés megszavazta a magáncsőd eljárások megkezdésére szabott határidő kitolását március 1-jéig. Ezt korábban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a következővel indokolta:

"A póthatáridő törvényi biztosítása azoknak a hiteladós személyeknek is ad még egy esélyt az adósságcsapdából való kikerülésre, akik nem kísérték figyelemmel a kormányzati tájékoztatásokat és jogszabályokat, és lekésték az adósságrendezési eljárásra irányuló határidőket."

Emellett a képviselők átírták a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló jogszabályt is, így rögzítették a felszámoló biztos kijelölésével összefüggő kizárási okokat, egyértelművé téve, hogy a biztost csak a nyilvántartásba vételt követően lehet kijelölni.

A közlekedési törvényeket uniós jogharmonizációs céllal módosították, így új fogalomként megjelent a szabályozásban a pilóta nélküli légi jármű, vagyis a drón, az ezek üzemeltetésével összefüggő eljárásokra a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala kapott felhatalmazást.

A Ház némileg átírta Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt és a Miniszterelnöki Kabinetiroda személyzetpolitikájának szabályozását.

A földgázellátásról szóló törvény módosításával létrejöhet egy olyan adatgyűjtő és adatfeldolgozó, továbbá elosztórendszeri elszámolási feladatok ellátásában közreműködő rendszer, amely átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi az elosztói elszámolások rendjét.

Mindemellett a Ház elfogadta a tavalyi költségvetés zárszámadását és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2016-os büdzséjét, jóváhagyta a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökének, valamint a legfőbb ügyész tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót. Továbbá az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×