eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Segít az Astra Biztosító károsultjain a kormány - a nap hírei

60 milliárd forintot pótolt vissza a büdzsé rendkívüli tartalékába a kormány. Segít az Astra Biztosító károsultjain a kormány. Újabb manipulációs gyanúba keveredett a Volkswagen és az Audi.

A növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot pótolt vissza a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretbe a költségvetés részben a migrációs válság miatt. A kormány egyúttal átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 47 milliárd forintos adósságállományát. Emellett 25 milliárd forint többlettámogatást biztosítanak a Modern Városok Programra. Módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló szabályozás. Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése. Ezen kívül határozatban mondta ki a parlament, hogy az Európai Bizottságnak nincs megfelelő jogalapja a kötelező menekült-kvótarendszer létrehozására.

Segít az Astra Biztosító károsultjain a kormány - erről a nemzetgazdasági miniszter nyújtott be módosító javaslatot az Országgyűlésnek. A tárca tájékoztatása szerint - bár a baleseti adóról szóló törvény garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót - a csődbe ment Astra Biztosító nem fizette vissza az ügyfeleknek a pénzt. A román biztosítónak nagyjából 180 ezer magyar ügyfele van. Ha a gazdasági tárca javaslatát elfogadja a parlament, akkor a károsultak a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhetik az adóhivataltól.

Megfelelő jogi keretek közé szorítaná a drónok használatát a kormány - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor egy szakmai konferencián hangsúlyozta: a bűnözők is felismerték ezeknek a hasznát: alkalmazzák terroristák, csempészek, más bűnözői körök is. A belügyi tárca vezetője szerint a repülésbiztonság és a magánélet védelme érdekében is szükséges a törvényi szigorítás. Pintér Sándor beszélt arról is, hogy Magyarország eddig az illegális migráció feltérképezésekor használta a robotrepülőgépeket a legeredményesebben.

Közös európai megoldást sürgetett a migrációs válság kezelésére az Országgyűlés szocialista alelnöke. Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában a déli szakaszon lévő határzárról úgy fogalmazott: nem szereti, hogy az ország határán kerítés van; de mondjon valaki ennél jobbat. Az ellenzéki politikus hozzátette: szeretne egy olyan uniós közös megoldást támogatni, ami erre a problémára akár csak alternatív megoldást nyújt. Az uniós kötelező menekültkvótáról azt mondta: a gyakorlati életben ez nagyon nehezen kivitelezhető. Az ellenzéki politikus támogathatónak tartja azt az elképzelést, hogy az unión kívüli országokat segítsék a menekültek elhelyezésében. Beszélt arról is, hogy Európa hosszú távon akkor tud integrálni, ha erre a politika mellett az uniós polgárok is vállalkoznak.

Több mint 300 kéményseprő helyezte letétbe felmondását. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: Magyarországon mintegy 900 kéményseprő dolgozik, de ha december 21-ig nem veszik újra a parlament napirendjére a kéményseprők jövőjét érintő törvénymódosítást, sokan elhagyják a pályát. A változtatással az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági szolgáltatás. Döntés viszont még nincs.

Új hitelprogramot indít januárban a Magyar Nemzeti Bank. A Növekedéstámogató Program segíti a pénzintézetek piaci hitelezéshez való visszatérését. A most még érvényes növekedési hitelprogram a tervek szerint hamarosan kifut. Az új jegybanki eszköz célja, hogy a hitelállomány fenntartható módon növekedjen. A programokkal a vállalatok, illetve a kis cégek hitelállománya 250-400 milliárd forinttal nőhet jövőre, ami 5-10 százalékos bővülés.

Rendkívüli ülésen dönthet a BKV autóbusz-beszerzési szerződéseiről a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester a testület legutóbbi, október 28-ai ülésén hívta össze szerdára a rendkívüli közgyűlést, miután a Fővárosi Közgyűlés nem tudott dönteni a BKV Zrt. október elején kötött, 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról. Az előterjesztés vitájában több ellenzéki képviselő is azt mondta, hogy a budapesti közlekedési társaság aránytalanul drágán próbál autóbuszokat bérelni. A főpolgármester a kérdés eldöntésére részletszámítások elkészítésére kérte a BKV vezetőjét.

Rendkívüli járatot és nagyobb buszokat indít Göncz Árpád államfő temetésének napján az Óbudai temetőhöz a Budapesti Közlekedési Központ. A vállalat arra kéri az utazókat, hogy a tömegközlekedési járatokat válasszák. Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt Göncz Árpád temetése november 6-án, pénteken, délután 15 órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál.

Újabb manipulációs gyanúba keveredett a Volkswagen és az Audi. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség azzal vádolja a cégcsoportot, hogy a főleg luxusmodelljeiben használt 3 literes dízelmotorjainak vezérlő szoftverébe olyan modult telepített, amely a tesztelési eljárás alatt módosítja az emissziós értékeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×