eur:
388.6
usd:
361.05
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Miért nyitott a zárt osztály?

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztályán történtek ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg az ellátás minimum feltételeinek, és felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is. Múlt héten az egyik beteg agyonverte társát. A hét végén pedig egy beteg kiugrott a kórház zárt osztályának második emeletéről.

"Azon gondolkodunk, hogy az ehhez hasonló tragikus eseményeket hogyan lehetne megelőzni. Természetesen egy részletes szakértői vizsgálatot igényel, hogy a személyzet részéről történt-e valamifajta szakmai mulasztás" - fogalmazott Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Mint mondta, a kórházban történtek még jobban rávilágítottak arra, hogy a pszichiátriai ellátás súlyos szakemberhiánnyal küzd. "Két fő probléma van: az egyik a humán erőforrás, a másik pedig az intézmények strukturális állapota" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a Merényi kórházban a nyár elején történt egy ombudsmani vizsgálat, amelynek az eredménye publikussá is vált. Ebben jelezték, hogy annak az osztályrésznek a strukturális minősége nem felel meg a minimum feltételeknek, ahol ezek a tragikus események történtek.

"Utána történt egy államtitkári bejárás, és akkor még Zombor Gábor államtitkár úr azt mondta, több tízmillió forintot fognak elkülöníteni a kórház és az osztály fejlesztésére. Sajnos, ezidáig ez nem történt meg" - fűzte hozzá a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

További probléma, hogy az események idején nővérhiánnyal küzdött az osztály, amely nemcsak a Merényi kórházra vonatkozik, hanem az egész szakmát érinti.

"Ez az, amire mi folyamatosan felhívjuk a figyelmet. Kevés a pszichiáter, kevés a szakdolgozó az osztályokon és az ambuláns ellátásban is, ahhoz a beteglétszámhoz képest, amit a pszichiátria kénytelen felvállalni. Az ellátórendszer a teljesítőképesség határán áll. Az, hogy ilyen körülmények között működik az osztály és a minimális feltételeket sem biztosítják, mindenképpen a fenntartó felelőssége. Ezért fogalmaztunk úgy, hogy ezek az események felvetik a fenntartó felelősségét is" - mondta Molnár Károly az InfoRádiónak.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×