INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Székely kaput avattak a tarpai szilvanapokon

InfoRádió / MTI
Felavatták Tarpa és az erdélyi Zágon testvértelepülési megállapodásának megkötése alkalmából felállított székely kaput a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen rendezett 12. Szatmár-Beregi Szilvanapokon szombaton.

Az eseményen Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a Kovászna megyei ácsok által kifaragott kapu a két település együttműködésének a jelképe. Úgy fogalmazott, hogy ez a kapu minden magyar számára - határon innen és túl - a nyitottságot és az összetartozást szimbolizálja.

"Nyitottságot egymás felé, évezredes összetartozásunkat a Kárpát-medencei testvériség kötelékében" - mondta az államtitkár. Kis Miklós Zsolt kiemelte: éljenek a magyarok bárhol a világban, "teszünk és tenni akarunk a magyarság fennmaradásáért".

A közös nyelv és múlt, a kereszténység és a kultúra a mai napig összeköt településeket és alapjául szolgálhat a hagyományok ápolásának és új kapcsolatok kialakításának is - utalt a Rákóczi-hagyományokat ápoló Tarpa és Mikes Kelemen szülőfaluja által megkötött megállapodásra az államtitkár.

Az idei, az 1703 és 1711 közötti Rákóczi-szabadságharcra emlékező szilvanapokon megrendezték az új főzetű pálinkák versenyét, szombaton pedig szilvalekvárfőzés, szilvaaszalás és tarpai szilvás ételek kóstoltatása várja az érdeklődőket a művelődési ház előtti téren. Délután kihirdetik a pálinkaverseny végeredményét, amelyet a lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája színesít.

A címlapról ajánljuk