INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Orosz drónokat vetettek be a szíriai kormányerők

InfoRádió / MTI
Először vetettek be oroszoktól kapott, pilóta nélküli repülőgépeket a szíriai kormányerők a közel-keleti országban tevékenykedő dzsihadisták ellen - jelentették szerdán damaszkuszi biztonsági források.

"A hadsereg a mai napon vetett be először Moszkvától kapott drónokat a szélsőségesek elleni műveletekben az ország északi és keleti részén" - tudatták nevük elhallgatását kérő illetékesek. A pilóta nélküli repülőgépek típusát, illetve a bevetések pontos helyét nem közölték.

Egy név nélkül nyilatkozó szíriai katonai vezető arról számolt be kedden, hogy a kormányhadsereg legalább öt harci repülőgépet, valamint a célpontok azonosításában segítő felderítő gépeket kapott Oroszországtól. Közlése szerint Moszkva egyéb hadi felszerelésekkel is ellátta Damaszkuszt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrormilícia ellen.

A hadsereg magas rangú vezetője elmondta azt is, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők az Iszlám Állam szíriai fellegvárának számító Deír-ez-Zór és Rakka tartományban kezdik használni az orosz fegyvereket. "Az orosz fegyverek hatása kezd érezhetővé válni Szíriában" - tette hozzá.

A közelmúltban számos nyugati lap arról cikkezett, hogy Moszkva erősíti katonai jelenlétét Szíriában. Friss műholdképek tanúsága szerint Oroszország vélhetően két újabb katonai bázist épít a közel-keleti országban - közölte kedden a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.

A Kreml a napokban közölte, nem zárja ki, hogy a szíriai elnök kérésére csapatokat küldjön a négy és fél éve polgárháború sújtotta országba. Moszkva, amely Damaszkusz szövetségese, a katonai segítségnyújtást az Aszad-rezsimnek azzal magyarázta, hogy a kormányhadsereg a leghatékonyabb erő az ország egy jelentős részét uraló Iszlám Állam ellen.

Szakértők szerint az orosz lépés a háború sújtotta közel-keleti országban több célt is szolgálhat. Amellett, hogy megerősíti Aszad kormányát és a hozzá hű fegyveres erőket, megalapozhat egy, a szíriai rezsimet és Iránt tömörítő új, az Iszlám Állam elleni koalíciót, illetve sokkal nagyobb befolyást biztosíthat Moszkvának Szíria jövőjének alakításában, miközben elvonja a figyelmet az ukrajnai konfliktusról.

A címlapról ajánljuk