eur:
393.13
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Lemondott a Volkswagen vezérigazgatója - a nap hírei

A görög határok megvédését nevezte a szerdai uniós csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének a magyar kormányfő. Kötelezettségszegési eljárást indított csaknem 20 tagállam, köztük Magyarország ellen az Európai Bizottság.Lemondott a Volkswagen vezérigazgatója.

A görög határok megvédését nevezte a szerdai uniós csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének a magyar kormányfő. Orbán Viktor a brüsszeli tanácskozás előtt hangsúlyozta: ha erre Athén maga nem képes, akkor ezt Európának közösen kell megtennie. A miniszterelnök előzőleg elmondta: Budapest továbbra is ellenzi a kvótarendszert, de részt venne egy kontingens alapú megoldás kidolgozásában. Orbán Viktor hatpontos menekültügyi javaslatcsomagot visz az Európai Tanács brüsszeli rendkívüli ülésére.

Nagyobb mértékű támogatást szorgalmazott a német kancellár Törökországnak és a Szíriával szomszédos többi országnak a menekültválság rájuk nehezedő terhének enyhítésére. A javaslatokról az este megkezdődött rendkívüli csúcstalálkozójukon döntenek az uniós állam- és kormányfők. Angela Merkel fontosnak nevezte az unió külső határainak biztosítását, a migránsok tisztességes elosztását, és a külső határok mentén a regisztrációs központok működtetését.

Kötelezettségszegési eljárást indított csaknem 20 tagállam, köztük Magyarország ellen az Európai Bizottság. Brüsszel azt kifogásolja, hogy az érintett országok nem értesítették időben az uniós végrehajtó testületet arról, hogyan ültették át saját jogrendjükbe a menekültügyi eljárásról szóló irányelvet és a befogadóközpontok minimális körülményeit meghatározó jogszabályt.

Az eddiginél is szorosabb gazdasági együttműködésre törekszik Magyarország és Szerbia - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Zentán találkozott Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel. A magyar diplomácia irányítója azt mondta: Magyarország és Szerbia hasonló helyzetben van, hiszen ugyanaz a két uniós tagország, Görögország és Horvátország okoz jelentős nehézségeket a migrációs válság ügyében.

Kulcságazatnak nevezte a mezőgazdaságot a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján hangsúlyozta: a kormány a következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaságnak is fontos szerepet szán a gazdaság fejlődésének megalapozásában. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott: a vidék élelmiszerei legjavát hozza Budapestre a helyi termékek évében.

A következő hetekben kerülhet ismét a kormány elé a Kincstári Jogügyi Igazgatóság terve, amely az államot képviselné a hazai és nemzetközi peres eljárásokban - közölte az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a minisztérium egy új büntető-eljárási kódexen is dolgozik. A családi csődvédelemmel kapcsolatban arról beszélt, hogy bár a rendszer hivatalosan elindult, a társadalomban ez egyelőre nem tudatosult.

Törvényellenesnek minősítette a Kúria a fővárosi parkolási rendelet két pontját. A döntés számos parkolási bírság miatt folyamatban levő eljárást érinthet. A Kúria Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának szóvivője az InfoRádióban elmondta: a testület nem fogadta el, hogy az érvényes jegyet csak öt munkanapon belül lehet bemutatni, és azt sem, hogy ezt az autósok havonta csak egyszer tehetik meg, és csak akkor, ha nem tartoznak. Madarász Gabriella hangsúlyozta: A Fővárosi Közgyűlés olyan ügyekben rendelkezett, amelyre nem volt felhatalmazása.

Megszüntette a Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság - közölte Papp Gábor. Tarsoly Csabának, a Quaestor-cégcsoport vezetőjének védője annyit közölt: a bíróság kilenc órán keresztül tárgyalt a kényszerintézkedésről, végül a védői érvelést fogadta el, és a gyanúsítottak házi őrizetét rendelte el az előzetes letartóztatás helyett. A végzés nem jogerős, mert a döntés ellen az ügyészség fellebbezést nyújtott be.

Lemondott a Volkswagen vezérigazgatója. Martin Winterkorn, nem várta meg, hogy a német autóipari konszern szűk legfelső vezetése döntsön a sorsáról. A cég igazgatótanácsának elnöksége közölte: péntekig tesz javaslatot a vállalatvezetés új összetételére, és további személyi változások várhatók a következő napokban. Az autógyártó csoport azután került a bírálatok kereszttüzébe, hogy kiderült: egyes modelleknél meghamisította a károsanyag-kibocsátás adatait.

Kiáll a pápa mellett az Egyesült Államok a vallásszabadság és a vallásközi párbeszéd fenntartásában - jelentette ki az amerikai elnök. A katolikus egyházfőt a washingtoni Fehér Házban fogadó Barack Obama úgy fogalmazott: a pápa üzeneteivel azt közvetíti, hogy üdvözölni kell a háborús menekülteket és bevándorlókat. Az elnök köszönetet mondott a pápának az amerikai-kubai újrakezdésben játszott szerepéért. Ferenc pápa a környezeti katasztrófa és a szegénység elleni sürgős fellépésre szólította fel az Egyesült Államokat.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×