INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Naponta tucatnyi utazás hiúsul meg a migránsválság miatt - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság arról ír, hogy az ÁNTSZ vizsgálatot folytat a mentőszolgálat mesterséges légútbiztosítás alkalmazását kötelezően előíró eljárásrendje ügyében. A Magyar Idők cikke szerint nemzetközi konferencia és naponta tucatnyi utazás hiúsul meg a migránsválság miatt, de már 2016-ra is többen más helyszínt keresnek Budapest helyett.

A Népszabadság arról ír, hogy az ÁNTSZ vizsgálatot folytat a mentőszolgálat mesterséges légútbiztosítás alkalmazását kötelezően előíró eljárásrendje ügyében. A módszer lényege, hogy a mentősök izomlazítóval leállítják a beteg saját légzését, hogy könnyebben tudják a légútbiztosításhoz szükséges intubálást elvégezni. Ez azonban egyes esetekben a keringés összeomlásához vezethetett. A módszert bíráló mentősök közül kettőt időközben elbocsátottak.

A Magyar Idők cikke szerint nemzetközi konferencia és naponta tucatnyi utazás hiúsul meg a migránsválság miatt, de már 2016-ra is többen más helyszínt keresnek Budapest helyett. A lap szerint nem csak a bevándorlók útvonalába eső pályaudvarok környékéről, de Budapest-szerte, sőt, egyes vidéki régiókban is érezhetően mérséklődtek a szobafoglalások. Ha a helyzet nem javul, a szállodaszövetség javasolni fogja egy nemzetközi médiakampány elindítását.

Az Index összeállításából kiderül: bár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatott volna, mindössze 28 évet kapott az amerikai Stewart Parnell, akinek a korábbi cége által forgalmazott mogyoróvajtól kilenc ember meghalt, és további mintegy hétszáz megbetegedett. Az ítélet így is az egyik legsúlyosabb, amit élelmiszer-ipari termékek okozta halálesetek és megbetegedések miatt kiszabtak.

A Népszabadság arról ír, hogy egy volt főiskolai docens és jogi képviselője bírósági végrehajtást indít a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola ellen, mert az intézmény annak ellenére nem fizette ki egy volt oktató elmaradt munkabérét, hogy erre jogerős bírósági ítélet kötelezi az intézményt. Az iskola azért nem akar fizetni, mert állításuk szerint rendőrségi feljelentést tettek az érintett oktató ellen - ahogyan fogalmaznak - különféle bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a Magyar Református Egyház zsinatának elnöksége augusztus 25-én felhívással fordult oktatási intézményeihez, hogy a ki nem fizetett érettségi írásbeli felügyeleti díjak folyósításáról utólag gondoskodjanak. A zsinati közlemény felszólítja az iskolákat, hogy az idevonatkozó kormányrendeletek ellentmondásossága ellenére az erősebb jogszabály szerint járjanak el.

A Napi.hu cikke szerint óriási esélyt kínál Törökországnak az, hogy Európa rá szorul a bevándorlók áradatának megállításában, így az ország alkupozícióba került. Ha az Uniós tagságot nem is, de pénzt vagy akár vízummentes belépést is kérhetnek a schengeni övezetbe.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a versenyhivatal cáfolta a Miniszterelnökség M4-es autópálya építésével kapcsolatos állításait, azaz a kartellgyanú nem állt meg. A döntés nem jogerős, a Miniszterelnökség jogorvoslattal élt a bíróságnál. A tárca fél éve azzal az indokkal állította le azonnali hatállyal a 30 kilométeres szakasz építését, hogy a kartellgyanú lehetetlenné teszi a 110 milliárd forintos beruházás uniós finanszírozását.

A Magyar Idők a Tej Terméktanács elnökével készített interjút, aki szerint nem sikerült megállítani a többnyire áfacsalással Magyarországra érkező szlovák és cseh ultrahőkezelt tejimportot. Mélykuti Tibor a lapnak azt mondta: emellett az orosz embargó is érezteti hatását, főleg a sajtok terén.

A Napi.hu cikkéből kiderül: a Goldman Sachs szerint tovább eshet az euró a dollárral szemben, mivel az Európai Központi Bank várhatóan meghosszabbítja majd kvantitatív lazítási programját. A 2017 közepéig eltartó lazítás jelentős kibővítése lenne a programnak, ami nyomás alatt tarthatja a közös európai devizát. További részletek a Napi.hu-n, és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti reggeli című műsorában.

Hanganyag: Domanits András
A címlapról ajánljuk