eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A DRB ügyfelei 60 ezer forintot vehetnek fel, a Buda-Cash ma is zárva volt

Kinyitottak csütörtökön a DRB-bankcsoporthoz tartozó bankfiókok, de a jegybank ügyfelenként 60 ezer forintban maximálta a felvehető összeget. A Buda-Cash Brókerház ügyfélfogadása továbbra is szünetel; a tőzsde korlátozással visszaállította a brókercég kereskedési jogát.

Kisebb sorok alakultak csak ki, folyamatosan vették fel az ügyfelek a DRB-bankcsoporthoz tartozó négy bank fiókjaiban a számukra kifizethető 60 ezer forintot az MTI vidéki tudósítónak helyszíni jelentése szerint.

A bankfiókoknál sorban álló emberek elsősorban azt kifogásolták, hogy csak 60 ezer forintot kaphatnak meg, és bankkártyájukkal nem tudnak sem vásárolni, sem pénzt felvenni.

Csütörtök délután a DRB pécsi fiókjai előtt folyamatosan 20-30 ember várakozott. Az ügyfelek türelmesek voltak, atrocitás sehol nem történt.

A Fejér megyei Csákváron nem sokkal a zárás előtt 20-25 ember várt, az ügyfeleket tizesével engedték be, a pénztár a hivatalos nyitva tartáson túl is kiszolgálta az ügyfeleket. Délelőtt még sokkal nagyobb volt a sor. Sokan méltatlankodtak a 60 ezer forintos kifizetés miatt, egyebek mellett azért, mert minden megtakarításukat is itt tartották, illetve innen utaltak minden szolgáltatónak is.

A MTI vidéki tudósítója délelőtt azt tapasztalta, hogy a Kaposvár környéki bankfiókok előtt általában 20-30 ember várt a nyitásra, nekik sorszámot osztottak.

Göndör Judit, Kazincbarcika önkormányzatának szóvivője az MTI kérdésére elmondta, az önkormányzatnak a banknál egy csaknem 7,5 millió forint összértékű kötvénycsomagja van, a zárolás ezt érinti.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója február 26-án 15 óra 6 perctől, korlátozással: csak zárás alkalmazására, határozatlan időtartamra visszaállította a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a származékos szekcióban - tette közzé a BÉT csütörtökön a honlapján.

A tőzsde február 24-én függesztette fel a Buda-Cash Brókerház kereskedési jogát különböző jogcímeken a részvény és a származékos szekcióban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsde közleménye szerint február 26-án fax üzenetben kérte, hogy a BÉT csak zárás funkció alkalmazásával történő korlátozással állítsa vissza a tőzsdetag kereskedési jogát a származékos szekcióban.

A BÉT a határozat indoklásában ismerteti: a kereskedés során adódó olyan rendkívüli helyzetben, amikor a kereskedés nem folytatható le a kereskedésre jogosult tőzsdetagok, vagy a piac súlyos érdeksérelmének veszélye nélkül, a tőzsde a Kereskedési Kódexben meghatározott szabályok szerint jogosult a kódex előírásaitól átmeneti időre eltérni.

A vezérigazgató a Tőzsdetagsági Szabályzat alapján jogosult egyedi, méltánylást érdemlő esetekben a szabályzat rendelkezéseitől eltérő módon dönteni.

A vezérigazgató, figyelemmel az MNB kérésére, úgy ítélte meg, helye van a Kereskedési Kódex és a Tőzsdetagsági Szabályzat említett előírásai alkalmazásának, ennek megfelelően a rendelkező rész szerint határozott.

Az Elmű-Émász társaságcsoport általános szabályai szerint részletfizetést, esetleg halasztást kérhetnek azok az ügyfelek, akik a DRB-bankcsoport bankjainál megszabott kifizetési limit miatt két hónapon belül nem tudják rendezni villanyszámlájukat.

Boross Norbert, az Elmű-Émász-társaságcsoport szóvivője az MTI kérdésére csütörtökön elmondta: ha valakinek az jelent gondot, hogy banki átutalással nem megoldható a villanyszámla kifizetése, akkor kérhet postai csekket a szolgáltatótól, illetve fizethet például az internet segítségével vagy az új automatákkal.

A szóvivő hangsúlyozta: a számlafizetés elmaradása esetén a villany kikapcsolására 60 nap után kerül sor.

Ha valaki úgy látja, hogy két hónapon belül nem jut pénzhez, ezért nem tud fizetni, akkor kérhet részletfizetést, illetve halasztott fizetést. Ez utóbbi bonyolultabb, de van rá lehetőség - közölte. Az ügyfélszolgálatokon egyénileg bírálják el, hogy a kérelmező megfelel-e a feltételeknek.

Boross Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki nehéz helyzetbe kerül, ne várja meg a 60 napot, célszerű már korábban felvenni a kapcsolatot az áramszolgáltató ügyfélszolgálataival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×