INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Reggel 7-ig 568-an mentek szavazni Veszprémben

Infostart / InfoRádió
Ma tartják az időközi országgyűlési választást Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében.

Csaknem 73 ezren voksolhatnak este 7 óra között lehet. A voksolás első órájában, reggel 7 óráig 568-an mentek el szavazni, ami 77 század százalékos részvételi arány.

A tavaszi országgyűlési választáson ekkor a választásra jogosultak 1,78 század százaléka járult az urnák elé.

A körzet megtartásán múlik a Fidesz-KDNP kétharmados parlamneti többsége. A voksolást azért kellett kiírni, mert a terület korábbi fideszes képviselőjét Navracsics Tibort uniós biztossá nevezték ki, aki ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az időközi választásra 12 jelöltet vettek nyilvántartásba, a jelöltek a szavazólapon a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek majd: Gerstmár Ferenc (Lehet Más a Politika), Bősze Ferenc (független), Varga Péter Miklósné (Aquila Párt), Papp András Pál (független), Kész Zoltán (független), Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt), Varga-Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Karancsi Tibor (független), Szepessy Zsolt (Összefogás Párt), Horváth Lajos (független), Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt).

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett.

Ahogyan tavaly áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak. A külképviseleti névjegyzékbe 42-en jelentkeztek: a legtöbben, tízen Londonban voksolnának, hatan-hatan Münchenben és Bécsben, ketten-ketten szavaznának Brüsszelben, Helsinkiben, Dublinban, Madridban és Bernben. Egy-egy voksoló jelentkezett szavazni New Yorkban, Szarajevóban, Koppenhágában, Párizsban, Kuvaitban, Berlinben, Oslóban, Milánóban, Bukarestben és Szingapúrban. Az időeltolódás miatt New Yorkban már szombaton megtartották a szavazást.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az urnákban lévő szavazólapok ezt követően az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kerülnek, amely - a borítékok felbontása nélkül - belekeveri a külképviseleti szavazatokat egy előre kijelölt szavazókör szavazatai közé, majd ezeket a voksokat is összeszámlálják, így biztosítva azok titkosságát.

Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

A címlapról ajánljuk