INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Besárgulhatnak a taxik Hódmezővásárhelyen is

Infostart / InfoRádió
Hódmezővásárhely lehet a második város Budapest után, ahol kötelező sárgára festetni a taxikat és le kell cserélni az öreg autókat. Az erről szóló rendelet egyelőre nem nyerte el a helyi személyszállítók tetszését, pedig valószínű, hogy a fővárosi változtatásokat előbb-utóbb minden településen bevezetik. Az Országos Taxi Szövetség az Uber visszaszorítását reméli a javaslattól.

Leghamarabb február végén kerülhet a kormány elé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium országos taxirendelete.

A tervezet meghatározza a taxik műszaki követelményeit, a kocsirendelés szabályait, a sofőrök képzésének részleteit és az utasok biztonságának garanciáit. Két év múlva már vidéken sem szabad majd tízévesnél idősebb autóval taxizni, de azt várhatóan nem írják elő, hogy mindenhol sárgára kell festeni a kocsikat - mondta az InfoRádiónak az Országos Taxi Szövetség elnöke. Metál Zoltán hozzátette: azt várják a rendelettől, hogy az Uberhez hasonló úgynevezett közösségi taxikra is ugyanolyan szigorú szabályok vonatkozzanak, mint a hivatásos személyszállítókra.

Hódmezővásárhely ugrásra készen várja, hogy a kabinet és az Országgyűlés rábólintson a jogszabályra. A Csongrád megyei település alpolgármestere, Hegedűs Zoltán ugyanis már hetekkel ezelőtt benyújtott egy indítványt, amely szerint az országban másodikként Hódmezővásárhelyen vezetnék be a fővárosi szabályozást. Az átszínezés költségének a felét az önkormányzat fizetné.

A városban három taxitársaság működik, összesen harminc kocsival. Jóval alacsonyabb tarifákkal és kevesebb utassal közlekednek, mint a fővárosiak. Az egyik helyi taxis nem örül a készülődő rendeletnek - se az országosnak, se a hódmezővásárhelyinek. Balogh Zoltán azt mondta: egy taxi állapota nem csak a jármű életkorának függvénye.

A hódmezővásárhelyi taxirendeletről szóló egyeztetéseken az is felmerült, hogy a városban csak hibrid, vagy elektromos üzemű taxik közlekedhetnének, a város ugyanis az országban egyedüliként tagja a nyugodt életvitelű, környezetbarát városokat tömörítő Cittaslow mozgalomnak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk