INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az emberi hibák nagy része kiiktatható az egészségügyben

Infostart / InfoRádió
Egyre nagyobb jelentőséget kap a világon a betegbiztonság és az ezt elősegítő intézkedések, kutatások. A jelenség különösen fontos a sebészeti területen - mondta a Semmelweis Egyetem Egyes számú Sebészeti Klinikájának vezetője, aki arról is beszélt, hogy a betegbiztonság logisztikájának vizsgálatában Magyarország úttörő szerepet tölt be.

10-15 éve került a különböző szakmák érdeklődésének a középpontjába a betegbiztonság kérdése, mert ahogy bármilyen társadalmi területen, munkafolyamatokban hiba bekövetkezhet, ugyanúgy az egészségügyben, az orvoslás területén is - mondta az InfoRádiónak Harsányi László, a Semmelweis Egyetem Egyes számú Sebészeti Klinika vezetője.

Mint fogalmazott, ahogy egy megfelelő ellenőrző rendszer beiktatásával az emberi hibák nagy része kiiktatható a rendszerből, így van ez az egészségügy területén is.

Minden kórháznak a biztonságos, szakszerű működését úgynevezett akkreditációs folyamatokkal támasztják alá. Megnézik, hogy egy kórháznak a rendszere, az ott lévő képzettség, felszereltség, műszerek milyen beavatkozások, ellátások biztonságos elvégzését teszik lehetővé - fejtette ki Harsányi László. Hozzátette, ezeknek a betegbiztonságot növelő folyamatoknak az az egyik módja, hogy a kórházi folyamatokat szabályozzák. Megnézik, hogy például ahhoz, hogy sikeresen lehessen egy fertőző osztályt vezetni, hány féle antibiotikumnak kell tartalékban lenni. Ez többé-kevésbé minden szakmában így van.

Azokban a szakmákban, ahol műtéteket végeznek, ott mindig fokozott a betegek veszélyeztetettsége. A sebészi szakmákban a legtöbb laikus hallott például olyanról, hogy oldaltévesztés történt, azaz a betegnek a jobb oldali lágyéksérvét akarták megoperálni, és helyette a bal oldalon történt egy műtét. "Teljesen világos, hogy miután ezek a hibák nagyon gyorsan kiderülnek és rendkívül szembeszökőek, ezért figyeltek fel erre a szakmák között elsőként a műtétes szakmákban" - mondta a Semmelweis Egyetem Egyes számú Sebészeti Klinika vezetője.

Harsányi László szerint először világosan kell látni, hogy mi minősül hibának, és azt is világosan kell látni, hogy hogyan lehet ezeket a hibákat kiküszöbölni, és azzal is szembesíteni kell magunkat, hogy ha hiba történt, akkor a hibát nem eltussolni kell, hanem abból a tanulságot kell leszűrni.

Közlése szerint az egész szisztémát tekintve Magyarország viszonylag úttörő munkát végzett. Mert éppen például a Semmelweis Egyetemen működik egy olyan munkacsoport, amelyik ennek a logisztikáját kidolgozta, nem különböző szakmákra lebontva, hanem hogy hogyan működik mondjuk egy kórházban vagy egy nagy egészségügyi rendszerben jól egy ilyen ellenőrző folyamat.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk