eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem lesznek várólisták a rákgyógyításban?

Az InfoRádió úgy értesült: hónapokon belül megszűnhet az onkológiai ellátásban a várólista. Az orvosok ezt évek óta kérik a kormányzattól. Az Országos Onkológiai Intézet vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a rákos betegek a várakozás miatt sok esetben elveszítik a gyógyulás esélyét, ezért is lenne sürgető a lista eltörlése.

Kásler Miklós szavai szerint, ha a betegnek várnia kell, akkor ezalatt a rákos folyamat előrehalad, áttétek alakulhatnak ki. "Azt lehet mondani, hogy minél koraibb fázisban kezdődik el a rák gyógyítása, annál eredményesebb"- tette hozzá. Magyarországon magasak a rákhalálozási mutatók, egyrészt azért, mert a betegek jelentős része későn fordul orvoshoz, de a várakozási lista is hozzájárul ehhez.

Az Országos Onkológiai Intézet vezetője szerint, a városlistákat az onkológiában - legalábbis a csúcsintézményekben - meg kellene szüntetni. Úgy fogalmazott: "a várólista nem szelektál". Rákerül az is, aki egy rák-megelőző állapotban fordulna orvoshoz, de az is, aki még gyógyítható állapotban van, viszont néhány hónap alatt ezt az esélyét elveszíti. "Ha ragaszkodunk a várólistához, akkor sokszor megoperáljuk a rákmegelőző állapotban lévőt és közben a másik beteg, aki hátrébb van a listán, kicsúszik az időből" - hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet vezetője.

Hozzátette: most, hogy a regionális centrumokat megerősítik és az Országos Onkológiai Intézet is ugyanolyan adottságokkal rendelkezik, mint bármelyik hasonló intézmény a világban, eljött az ideje, hogy a várólistákat fel kelljen számolni! Kásler Miklós arról is beszélt: az intézmények tudnának várólista nélkül is dolgozni. Ráadásul minél később kezdik meg a beteg kezelését, annál összetettebb a diagnosztika, a terápia és többe is kerül, az eredmények viszont jóval szerényebbek.

A kórházvezető elárulta: régóta beszélgetnek erről a kérdésről az egészségügyi kormányzattal, nagy "jószándékot" tapasztalt, úgy gondolja, egy-két hónapon belül meg fog történni a várólisták felszámolása.

Az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint viszont, ha nem lenne mennyiségi korlátja az onkológiai ellátásoknak, azt nem bírná ki a finanszírozás. Kaló Zoltán úgy véli: az egész várólista-rendszer ártámogatását újra kellene szabályozni.

Azt mondta: valamilyen módon kezelni kell azt a helyzetet, hogy szűkösek a rendelkezése álló erőforrások. Ugyanakkor úgy látja, teljesen indokolatlan, hogy ezt a várólistákkal oldják meg. Az onkológiai ellátásban éppen az a cél, hogy akinek terápiára van szüksége, az azt minél hamarabb megkapja. A szakértő szerint a probléma ott van, hogy egy-egy részmegoldással borzasztó nehéz a helyzetet kezelni, hiszen azok lavinaszerűen további következményeket okoznak. A teljes támogatás-politikai rendszert újra kellene gondolni - tette hozzá Kaló Zoltán.

Szerinte közpénzen ez a finanszírozási csomag, mindenki számra elérhető módon, nem fenntartható. "Finanszírozás-technikai okokból rontjuk a kezelés eredményességét, költséghatékonyságát!" Úgy véli: átmenetileg fel kellene oldani a várólistákat, de úgy, hogy közben új támogatáspolitikai rendszert dolgoznának ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha erre a területre többletforrásokat csoportosítanak át, akkor máshonnak el kell vonni.

Az InfoRádió kereste az egészségügyi államtitkárság sajtóosztályát is a témában, de megkeresésünkre nem érkezett reagálás.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×