eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Völner: be kell fejezni a megkezdett autópályákat

A vasútfejlesztés áll a 2050-ig szóló Nemzeti Közlekedési Stratégia középpontjában, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a héten bocsátott társadalmi vitára. Az infrastruktúráért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: a dokumentum a közúthálózatot illetően számol azzal is, hogy komoly összegeket kell költeni a gyorsforgalmi utak fenntartására.

Völner Pál elmondta: lehetséges ilyen hosszú távra gondolkodni, mert a stratégia nem konkrét projekteket határoz meg, hanem azt a gondolatkört, hogy milyen elképzelések mentén halad majd a közlekedés fejlesztése a következő évtizedekben. Fontos támaszt jelent a tervezésben, hogy az EU-s irányelvek és jogszabályok is elkészültek: ezekhez alkalmazkodva kellett kialakítani a fejlesztési stratégia főbb pontjait.

Az államtitkár hozzátette, a fejlődés iránya tisztán látszódik, például az unióban a vasúti közlekedés- és teherszállítás kezd teret nyerni. A 2030-ra kitűzött cél, hogy a 300 kilométer feletti teherszállítások nagy része vasúton történjen. Ehhez szükség van a meglévő infrastruktúra fejlesztésére, azok színvonalának emelésére is- hangsúlyozta Völner Pál.

Az államtitkár arra is kitért, hogy egy kormányzati illetékes korábban azt mondta:  Magyarországon több autópálya nem épül. Völner Pál szerint csupán félreértésről van szó. Közölte: újabb sztrádák építése ugyan valóban nincs tervben, de a meglévő útkapcsolatokat, autópálya-kapcsolatokat - például az M3-ast, az M70-est Szlovénia felé és az M15-öst Pozsony felé - mindenképp be kell fejezni, és bővíteni kell a sávok számát.

Az államtitkár hozzátette: ahol van költséghatékony átmeneti megoldás, például gyorsforgalmi út, ott ezeket fogják előnyben részesíteni.

 "Fokozottan kívánunk koncentrálni arra, hogy a meglévő főút- és mellékúthálózat felújítása, közlekedésbiztonsági szempontból való javítása folyamatosan megtörténjen" -hangsúlyozta az infrastruktúráért felelős államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×