eur:
390.93
usd:
365.43
bux:
68166.52
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Így zárul be M0-s körgyűrű - lapszemle

2018 és 2020 között épülhet meg az M0-s körgyűrű új, északnyugati szakasza - írja a csütörtöki Népszabadság. A Magyar Nemzet internetes oldala arról ír, hogy növekszik az olyan közjegyzői eljárások száma, amelyekben az örökség tárgyait - köztük az ingatlanokat - jelentékeny tartozás terheli.

2018 és 2020 között épülhet meg az M0-s körgyűrű új, északnyugati szakasza - írja a csütörtöki Népszabadság. A nyolc kilométeres sztráda Budakalásznál völgyhidat kap, és pályája 5,2 kilométeren alagútban fut majd Az új szakasz megépítésének már az ütemterve is kész, 2014 első negyedévében meghirdethetik a közbeszerzési eljárást az autóút engedélyezési terveinek elkészítésére. A tervek 2015 őszére készülhetnek el, és 2016 tavaszára születhet meg a jogerős építési engedély. A tervezett nyomvonalat itt nézheti meg.

A Magyar Nemzet internetes oldala arról ír, hogy növekszik az olyan közjegyzői eljárások száma, amelyekben az örökség tárgyait - köztük az ingatlanokat - jelentékeny tartozás terheli. Felvetődik, hogy a hagyaték átadása előtt - tehát amikor a vagyon még nem kerül az örökösök nevére - szünetel-e a fizetési kötelezettség. Az örökös a hagyaték átadásakor azt a vagyont kaphatja meg, amely a tulajdonos halálának pillanatában már megvolt - mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Tóth Ádám hozzátette: a vagyon értékekből és tartozásokból is állhat. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert az örökhagyó halála után keletkező adósság nem része a hagyatéknak.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy érdekes eredményre jutott egy Szlovákiában végzett felmérés arról, hogyan látják a szlovákok a magyarokat. A szlovákok döntő többsége, több mint kétharmada számára a Felvidék kifejezés nem mond semmit vagyis nem tudják annak jelentését meghatározni. Akik értelmezni tudták a Felvidék kifejezést, főként negatívan viszonyultak hozzá. Hasonló volt a "tót" kifejezés ismertsége a szlovák válaszadók körében, közel kétharmaduk ezt a szót lényegében nem ismeri, csak alig egyötödük azonosítja jelentését a szlovákkal. A megkérdezettek 8 százaléka úgy vélte, hogy a "tót" kifejezés a szlovákok sértő megnevezése vagy sértő jelentéstartalma van, például buta embert jelent.

Télen sem maradnak munka, feladat és kereset nélkül a közfoglalkoztatottak: a jégmentesítés és hóeltakarítás mellett decemberben százezren közülük beülhetnek az iskolapadba - írja a Magyar Nemzet. A feltételeket és a forrásokat biztosították, és már folyik a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében több mint 206 ezer embernek van érvényes, támogatott közfoglalkoztatotti szerződése. Mivel a fagy beálltával az idénymunkák szünetelnek és a közfoglalkoztatottak között sokan vannak olyanok, akik végzettség hiányában sem szakmunkára, sem betanított munkára nem alkalmazhatók, ezért a kormány úgy döntött, hogy december 1-jétől közülük százezren tanuljanak.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy Ali Hamenei ajatollah szerint Irán jottányit sem enged nukleáris jogaiból. Eközben újabb tárgyalások kezdődnek Genfben, a Nyugati nagyhatalmak ideiglenes engedményt ajánlanak, szankciókat oldhatnak fel, ha Teherán lassítja atomprogramját.

Indexen arról lehet olvasni, hogy csökken a marihuánafogyasztók, de emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban. A csehek Európa legnagyobb alkoholfogyasztói között vannak. A felnőtt lakosság nyolc százaléka alkoholfüggő: körülbelül 600 ezer ember. Európában ugyanez az arány öt százalék körüli. A fiatal és középkorú csehek gyakrabban halnak meg alkohol okozta balesetekben, mint betegségben. Drog miatt évente nagyjából 50 ember hal meg, mértéktelen ivás miatt 320.

A Portfiolio arról ír, hogy a munkáltatók nem tudják kivárni, hogy egy kisgyermekes anya két évre kiessen a munkából, de a gyed extra fontos változást indít el, de még további változásokra is szükség van. Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint 2013-tól pedig a munkahelyvédelmi akció keretében komoly járulékkedvezményeket biztosítottunk többek közt a kisgyermekeseket foglalkoztatóknak. 2014-től jön a GYED melletti munkavégzés tilalmának feloldása. Hozzátette: a nagyobb baj az ellátórendszerrel kapcsolatosan, hogy a szabad kapacitások nem ott vannak, ahol az igények jelentkeznek, így a munkaerő-piac előbb lesz rugalmas, mint a szervezett kisgyermekellátás.

A Napi.hu portálon arról lehet olvasni, hogy az Egyesült Nemzeti Koporsógyártó Konzorciumnak nem akadt versenytársa a Budapesti Temetkezési Intézet közbeszerzésén, egyedüli ajánlattevőként nyert. A két cég alkotta konzorcium két évig nettó 166 millió forintért szállíthat koporsókat. A BTI júniusban hirdette meg nyílt közbeszerzését, évente 1745 darab különféle típusú koporsó szállítására. A szerződés hatályba lépésekor a nyertes ajánlattevőnek már 246 darabos kezdőkészletet és a bemutatótermi mintadarabokat le kellett leszállítania a BTI-nek a Kozma utcai Új Köztemetőhöz.

A Pénzcentrum arról közöl írást, hogy összesen egymillió dollárnál is többet érő, gazdátlan aranyrudakat talált a takarítószemélyzet Indiában, egy repülőgép fedélzetén. A 24 aranyrudat a mellékhelyiségben találták meg, két táskában. Az összesen egy kilogrammnyi arany becsült piaci értéke 70 millió rúpia. A csomagot eddig senki sem kereste.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×