eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jövőre kiterjesztik a GYED-re jogosultak körét - a nap hírei

A Hússzövetség szerint a termékek bolti árán alig lesz érezhető a sertéshús áfájának csökkentése. A kultúra területén is dolgozhatnak ezentúl közmunkások.

A sertéshús áfájának csökkentéséről döntött a kormány. Januártól az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalék lesz a mostani 27 százalékról. A vidékfejlesztési miniszter azt mondta, az intézkedés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. A döntést üdvözölte az Állattenyésztők Szövetsége, a Hússzövetség elnöke, Éder Tamás azonban arra figyelmeztetett az InfoRádióban, hogy az intézkedés a nyersanyagra vonatkozik, ezért a boltokban értékesített nyershúsnál és más húskészítményeknél nem lesz ekkora az áresés.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre - jelentette be a szociális és családügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós elmondta: 4 intézkedésről döntöttek a gyed extra esetében. Így egyebek mellett a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. - A GYED extra 65 ezer embert érinthet és 18,6 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben.

Az államfő aláírta a devizahitelesek megsegítését célzó, kedden megszavazott törvényt - értesült a Duna tévé Híradója. A módosítások értelmében a már működő árfolyamgát azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be. Az Áder János által aláírt törvény április végéig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot is.

Végleges megoldást sürgetett a devizahitelesek problémájára a jegybank igazgatója. Vonnák Balázs támogatja az árfolyamgátat, de kevesli, hogy eddig a devizahiteles állomány alig felénél kérték az adósok ezt a lehetőséget. A Nemzeti Bank szakemberei szerint azért vonakodnak a devizahitelesek az árfolyamgáttól, mert többen attól tartottak, hogy öt év múlva megnő a törlesztő részletük, negyedük pedig új megoldásokat szeretett volna látni.

Minden ötödik embert elküld a jegybank a felügyeleti területről. A döntést költséghatékonysággal indokolják. A Magyar Nemzeti Bank honlapján arról írnak, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének október elsejei beolvasztása után megkezdték a párhuzamosságok áttekintését, és most megszüntetik a párhuzamos munkaköröket.

Kulturális közfoglalkoztatási programot indít a kormány. Négyezer fő részvételével, 2 és fél milliárd forintos kerettel valósul meg, a települések harmadát érinti. Közben drágának, megalázónak és hatástalannak nevezte a közmunka programot az LMP. Az ellenzéki párt szerint a kormány tavaly tízszer annyit költött erre, mint valós munkahelyek teremtésére.

Nem vásárolja meg a kormány a Dunaferr cégcsoportot. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az IDS Dunaferr Zrt. vezetősége az eladás helyett a társaság hosszú távú, stabil működtetésében érdekelt. Czomba Sándor hozzátette, a cégvezetés megerősítette a létszámleépítés tervét, de 400 dolgozót fognak elküldeni az eddig emlegetett 1500 helyett.

Egyhangúlag, valamennyi résztvevő és magyar parlamenti párt aláírásával fogadták el a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatát. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az ülés után azt mondta, a nemzetpolitika két legfontosabb kérdésében teljes a konszenzus. Nincs vita arról, hogy a külhoni magyarságnak jár az állampolgárság és a szavazati jog, illetve az autonómia melletti kiállásról sem.

Több százezer embert veszített el az ország 1956-ban, nemcsak azokat, akik életüket adták a forradalomban, hanem azokat is, akik elhagyták a hazájukat - mondta a miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor Veszprémben beszélt erről, ahol emléktáblát avattak annak a száz, többségében egyetemistának és oktatónak a tiszteletére, akiket 1956. november 8-án a városból hurcoltak el a Szovjetunióba.

Jogerősen felmentette a bíróság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőjét, Tátrai Miklóst a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól a Bábolna-ügyként emlegetett eljárásban. Mezei László, a Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetője esetében hasonló döntést hozott a Győri Ítélőtábla. Tátrai Miklós egy másik büntetőperben még a bíróság előtt áll, a sukorói telekcsere körülményeit a Szolnoki Törvényszék vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×