eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén az NFM - a nap hírei

A Monetáris Tanács 5,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Gazdaságpolitikai fordulatot sürget Bajnai Gordon volt miniszterelnök. A nap legfontosabb hírei január 29-án.

Újabb 25 bázisponttal 5 és fél százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület sorozatban immár hatodik alkalommal döntött a kamatvágásról. Simor András jegybankelnök elmondta: a tanács előtt egy tartási és egy csökkentési javaslat szerepelt, utóbbira a szűk többség szavazott. A Monetáris Tanácsnak valószínűleg ez volt az utolsó ülése, mielőtt a kormányfő megnevezné jelöltjét a nemzeti bank következő elnökének tisztére. Simor András megbízatása március 3-án jár le.

Már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - közölte a tárca parlamenti államtitkára. Fónagy János elmondta: elsősorban a víz- és csatornadíjak mérséklésének lehetőségét vizsgálják, de elemzik például a kéményseprési és a szemétszállítási díjak csökkentésének lehetőségét is. A politikus, aki a kormány rezsicsökkentést nyomon követő bizottságának vezetője, hozzátette: még a héten megjelenik az új, egyszerűbb energiaszámláról szóló miniszteri rendelet.

Gazdaságpolitikai fordulatot sürget Bajnai Gordon volt miniszterelnök. A Haza és Haladás Egyesület elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán hangsúlyozta: a stabilitásért és növekedésért helyre kell állítani a bizalmat, a hitelezést, növelni kell a foglalkoztatottságot és rendbe kell tenni az oktatást.

Tovább kell növelni az Oroszországba irányuló magyar élelmiszerexportot - közölte a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Font Sándor a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának budapesti tanácskozása után üdvözölte, hogy Oroszországban is egyre nagyobb a bizalom a magyar élelmiszerek iránt, ez ugyanis munkahelyeket és további piacokat jelent a magyar gazdáknak.

Részt vesz a felsőoktatási kerekasztal munkájában a Magyar Rektori Konferencia. Erről a szervezet elnöksége állapodott meg az emberi erőforrások miniszterével tartott találkozón. A tárca azt is közölte: Balog Zoltán az egyetemek idei finanszírozásának főbb számairól is tájékoztatta a rektori konferencia elnökségét.

Még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés a médiatörvény módosítását - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az új szabályozásban az államfő kaphat jogot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének kinevezésére, a kiválasztási eljárásban pedig civilek is szerephez juthatnak. A minisztérium azután közölte ezt, hogy az Európa Tanács elfogadta a kabinet javaslatát a médiaszabályozással összefüggésben.

Elmarasztalta Magyarországot az Európai Emberi Jogi Bíróság romákkal szembeni diszkrimináció miatt. A strasbourgi székhelyű testület nem jogerős ítéletében azért döntött így, mert két roma fiatalt - még 7 éves korukban - indokolatlanul soroltak be szellemileg visszamaradottak képzésére szolgáló oktatási intézménybe, és ez hátrányos megkülönböztetést jelent.

Továbbra is a Magyar Művészeti Akadémia elnöke marad Fekete György. A köztestület titkárságának tájékoztatása szerint az elnökség tárgyalt arról a levélről, amelyben a testület az akadémiát övező feszültségek feloldásaként megfontolásra ajánlotta az elnöknek a pozíciójából való visszavonulást. A közlemény szerint a véleménytisztázó tanácskozáson az elnökség tagjai tudomásul vették, hogy az elnök a munka folyamatossága érdekében tovább vezeti a Magyar Művészeti Akadémiát.

Tavaly a negyedik negyedévben összesen 3 millió 909 ezren dolgoztak, 58 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a vizsgált időszakban a foglalkoztatottak létszáma másfél százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki adatát. A növekedésben elsősorban a közfoglalkoztatás kiterjesztése játszott szerepet.

A bányászok nyugdíj-szabályainak múlt évi eleji módosítása miatt demonstrált az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületénél a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete. Rabi Ferenc, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: álláspontjuk szerint a kormány - az ígéretek ellenére - nem tett érdemi lépést a bányászok élethelyzetének javítására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hangsúlyozta: januártól a nyugdíjemeléssel azonos mértékben, 5,2 százalékkal növekednek a bányászok járadékai.

Népegészségügyi kampány indult az influenza terjedésének megelőzésére. Az akcióban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz a Volánbusz, a MÁV és a Budapest Airport Zrt. is csatlakozott. A társaságok elsősorban plakátokon hívják fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×