eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sukoró-ügy: A volt szakállamtitkár is tagadta bűnösségét

Tagadta bűnösségét Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a sukorói telekcsere-szerződés ügyében indult büntetőper harmadrendű vádlottja szerdán, a Szolnoki Törvényszéken tett vallomásában.

Markó Andrea - akit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádoltak meg - úgy fogalmazott: a vagyongazdálkodási tanács tagjaként "jóhiszeműen és a jogszerűségről megfelelően meggyőződve hagytam jóvá a csereszerződést, ez nem minősülhet bűncselekménynek". Megjegyezte: a szerződés jogszerűtlenségének kérdése csak a Sukoró-ügy, mint politikai ügy kirobbanása után vetődött fel.

A volt szakállamtitkár a bíróság előtt azt mondta: "bűncselekménnyel vádolni a vagyontanács tagjait csak azért, mert nem gyanakodtak a szervezet szakértői által elkészített anyagok hitelességére, rosszhiszemű. (...) Én megbíztam a szervezet működésében, és ha nem így lett volna, az ellehetetlenítette volna a munkavégzést" - tette hozzá.

Markó Andrea jelezte, hogy az értékbecslő céggel soha semmilyen kapcsolatban nem volt, az értékbecslőket nem ismerte, és nem tartott kapcsolatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. azon munkatársaival sem, akik az értékbecslés elkészítését koordinálták. Közölte, ezeket a tanúvallomások hitelt érdemlően alátámasztják, az pedig, hogy tudomása lehetett az értékbecslés meghamisításáról, csak az ügyészség következtetése.

A vádlott indítványozta: a bíróság kötelezze az ügyészséget arra, hogy ha az fenntartja ellene azt a vádat, hogy ő bűncselekményt követett el, és tudomása volt az esetleges hamis értékbecslésről, nevezze meg és csatolja be konkrét bizonyítékait. "Ha ezt nem tudja megtenni, kérem a bíróságot, szólítsa fel az ügyészséget, álljon el a vádtól, és ne tegye tönkre egy jóhiszemű, ártatlan és lelkiismeretes munkát végző ember életét" - mondta.

A volt szakállamtitkár Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek az ügyben betöltött szerepe kapcsán arról beszélt: a tanúvallomások és a dokumentumok alapján kiderült, hogy a kormányfő nem utasította őt és Tátrai Miklóst, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatóját a csereszerződés megszavazására, nem élt vissza hivatalával, "a projekt a szokásos módon, más (...) projektekkel azonosan volt kezelve a közigazgatás rendszerében".

Markó Andrea után a negyedrendű vádlott, F. Zsolt értékbecslő tett vallomást a bíróság előtt. Az üggyel összefüggő történéseket napra, órára, percre lebontva idézte fel, kitérve az ingatlanok értékelésének gyakorlatára. Jelezte, nem tudott arról, hogy a cserére kiszemelt albertirsai-pilisi, illetve a sukorói ingatlancsoportoknak az értékeléskor közük lett volna egymáshoz, és azt sem tudta megmondani, utólag ki korrigálta az általa munkaanyagként elkészített elsődleges értékelést.

A sukorói telekcsere-szerződés ügyében január 7-én kezdődött a büntetőper a Szolnoki Törvényszéken, amelyet az Országos Bírósági Hivatal elnöke jelölt ki az ügy tárgyalására.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt. A másod- és a negyedrendű vádlottat mint a cselekmény bűnsegédjét vádolják, de ellenük magánokirat-hamisítás is szerepel a vádpontok között. V. Bálint ügyvédet, az ötödrendű vádlottat kétrendbeli közokirat-hamisítással vádolják.

Az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött - egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

A büntetőper tárgyalása - amelynek során több mint száz tanút hallgat majd meg Sólyomváriné Csendes Mária bírói tanácsa - január 24-én további vádlotti meghallgatással folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×