eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Alaptörvény-ellenes a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezése - a nap hírei

Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését az Alkotmánybíróság. Az államigazgatási reform egyik alapvető pillérének nevezte a járási hivatalokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Megkezdődött a Szent István-emlékév programja Székesfehérváron.

Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését az Alkotmánybíróság. A testület megállapította, hogy a regisztrációs kötelezettség indokolatlanul korlátozza a választójogot a magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok esetében. Az Alkotmánybíróság szerint az alaptörvénybe ütközik a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának aránytalan korlátozása, mivel a törvény a kampányidőszakban kizárólag közszolgálati médiaszolgáltatásban engedi meg politikai reklámok közzétételét. A testület alkotmányellenesnek találta azt is, hogy a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatási eredményeket tilos közzétenni a voksolást megelőző hat napban. A testület szerint ugyanakkor indokolt a központi névjegyzékbe vétel lehetősége a választópolgárok bizonyos csoportjainál, többek között a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgároknál. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: tiszteletben tartják a testület döntését és a magyarországi lakóhellyel rendelkezőknek nem lesz választási regisztráció 2014-ben. Az Alkotmánybíróság döntését valamennyi parlamenti ellenzéki párt üdvözölte.

Az államigazgatási reform egyik alapvető pillérének nevezte a január elsejétől működő járási hivatalokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: 2014 tavaszára befejeződhet a magyar állam teljes megújítása. A miniszter hozzátette: a kormányzati politika végrehajtása döntő részben az államigazgatás dolga lesz, így az önkormányzatok hatékonyabban tudják ellátni feladatukat.

Az MSZP szerint egy sem teljesült a kormány három fő célja közül. Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett: az Orbán-kabinet erős gazdaságot, egymillió új munkahelyet, valamint az államadósság csökkentését ígérte. A Fidesz válaszában azt közölte: a kormány - ahogy azt 2010-ben vállalta - helyreállítja a szociális biztonságot.

A jövő hét elején egyeztet az egészségügyi érdekképviseletekkel a kötelező nyugdíjazásról az ágazatért felelős államtitkár. Szócska Miklós azt mondta: nincs veszélyben az egészségügy működőképessége. Az elmúlt 2 napban egészségügyi érdekképviseletek fordultak a kormányfőhöz és az államtitkárhoz a közszférában alkalmazandó kötelező nyugdíjazás miatt.

Bízik a pozitív brüsszeli döntésben a Magyarországgal szembeni túlzott deficit eljárásnál az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa. Andor László az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az Európai Bizottság a következő hónapokban hozhat döntést és reményei szerint Budapest kikerülhet az eljárás alól. Emlékeztetett: Brüsszel a legutóbbi tárgyalások alapján úgy látja, hogy a magyar kormány hathatós intézkedéseket tett a 3 százalék alatti államháztartási hiány tartós teljesítésére.Összehangolt, jól tervezett stratégiát sürget az uniós források felhasználásánál az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László azután beszélt erről, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiai államtitkárával egyeztetett a közösségi források felhasználásának tapasztalatairól. Cséfalvay Zoltán arról beszélt: fontos változás, hogy a következő tervezési időszakban az összes elérhető uniós forrás 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tervezett április elseje helyett várhatóan csak később vezetik be az új típusú pénztárgépeket. Matolcsy György Tóth Csaba szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: azért, hogy az új típusú pénztárgépekre való átállás költsége ne jelentsen komoly megterhelést az érintett vállalkozásoknak, a kormány közvetlen állami támogatással ad segítséget.

Kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a főváros XI. kerületében lévő Tüskecsarnok beruházásához kapcsolódó hatósági ügyeket a kormány. A kabinet december végén döntött arról, hogy megépülhet az 50 méteres uszoda a Tüskecsarnok mellé. Vígh László kormánybiztos azt mondta: az uszoda 2,2 milliárd forintból valósulhat meg, és várhatóan 2014 harmadik negyedévében készül el.

Felavatta a nemzeti emlékhelyet jelző márványoszlopot Székesfehérváron az Országgyűlés elnöke. Kövér László a város díszközgyűlésén vett részt, amellyel megkezdődött a Szent István-emlékév programja. A programsorozatot Szent István halálának 975. évfordulója és az 1938-as - augusztus 20-át az államalapítás ünnepévé nyilvánító - székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulója alkalmából rendezik meg.

Faágakat tört le és háztetőket rongált meg a viharos szél Budapesten, a tűzoltókat tizenegy esethez riasztották. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője nem tud sérültekről. Az igazgatóság továbbra is óvatosságra- a többi között az ablakok bezárására- kér mindenkit, mivel az előrejelzések szerint holnap is hasonlóan erős lesz a szél.

88 éves korában elhunyt Szoboszlay Sándor színművész, a veszprémi Petőfi Színház örökös tagja. A Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész pályafutását, életművét tavaly nyáron a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták. Szoboszlay Sándort a Petőfi Színház és a veszprémi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×