eur:
385.96
usd:
355.39
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Nem akar kockásítani a Klebelsberg Központ

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály alapján az oktatási intézmények január 1-jén kerülnek állami fenntartásba, úgy, hogy beolvadnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Marekné Pintér Aranka, az intézmény megbízott elnöke elmondta: meg kívánják őrizni a rendszer sokszínűségét.

A köznevelés és a közoktatás az állam feladata - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke. Marekné Pintér Aranka kiemelte: a fenntartás körébe tartozó feladatokat a köznevelési törvény részletezi, az iskolának nem lesz önálló feladata a működtetésben, vagy az önkormányzattól vagy a központtól kapja azt.

A központ szétterített hálózatként működik, a 198 tankerületi végponton zajlik a szakmai munka - közölte a megbízott elnök. Marekné Pintér Aranka kifejtette: központilag, a terepinformációk alapján egységes elvek mentén kívánják meghatározni, hogy például a nyelveket csoportbontásban hasznos tanítani. Az elveket közösen alakítják ki, de a rendszer sokszínűségét meg kell őrizni, és nem szeretnének kockásítani - tette hozzá.

Az iskolaigazgatók kinevezési jogköre az oktatásért felelős minisztert illeti meg, az egyéb jogokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gyakorolja - mondta a megbízott elnöke. Szólt arról is, hogy a pedagógusok feletti munkáltatói jogkör a központ elnökénél jelenik meg, az egyéb munkáltatói jogokat az iskolaigazgató gyakorolja.

Az iskolaigazgatók feletti munkáltatói jogok kerülnének a tankerületi igazgatókhoz, akiknek egyszerre kell az egyéb munkáltatói jogkör gyakorlójaként, szakmai segítőként és mediátorként is fellépni. Ez egy újszerű és összetett szerep - fejtette ki.

Marekné Pintér Aranka hangsúlyozta, hogy a gyermekek az új struktúrában sem maradhatnak ellátatlanul.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×