eur:
386.01
usd:
355.56
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Kövér: Európa nem gazdasági, hanem erkölcsi válságban van

Európa nemcsak gazdasági, hanem sokkal súlyosabb: erkölcsi válságban is van - mondta Kövér László Pápán, a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendégeként tartott előadásában az evangélikus templomban kedden.

A házelnök felidézte pápai gyökereit: 1959-ben született a városban, itt járt általános, majd középiskolába. Egykori tanárainak hálás az erkölcsi útravalóért, gyerekkori barátságait pedig ma is őrzi - mondta.

"Ennek a városnak volt tartása, és ezt az ember magába szívta, s magával vitte" - jellemezte a "pápai miliőt", amelyben felnőtt.

"Nem készültem annak, ami lettem, hanem vidéki kisvárosi értelmiségi létet képzeltem el" - tette hozzá. Politikai pályája legelején nem gondolta, hogy ezen is marad - közölte.

Pápai díszpolgári címét nagyra értékeli, ezt az este folyamán többször is hangsúlyozta.

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, azt mondta, "nem voltunk felkészülve arra, ami a rendszerváltozás után történt". Kifejtette, hosszú időn volt olyan illúzió, hogy "van valami minta", ez az illúzió azonban mára eloszlott.

A látszólagos anyagi jólét árát megfizette Nyugat-Európa, sok mindent feláldoztak a materiális értékek élvezetéért, ami eddig tartott - mutatott rá.

Az Országgyűlés elnöke szerint egy korszak befejeződött Magyarország és Európa történelmében, a rendszerváltozás korszaka véget ér, valami új kezdődik, de hogy mi, "még nem egészen tudjuk" - fogalmazott.

Nincs illúzió, nincs eligazító minta, a materiális gazdasági növekedés tartalékai kimerültek, a válság pedig, amelynek a közepén vagyunk, nem csupán gazdasági, hanem erkölcsi válság - tette hozzá.

Hogy mi a jövő, mi vár ránk, erre a kérdésre Kövér László szerint a legőszintébb válasz az, hogy "elképzelésünk sincs". A kormány azért dolgozik, hogy élhetőbb legyen a világunk: például több gyerek szülessen családban, mint azon kívül, a pedagógusoktól a diákok pedig egy életre szóló útravalót kapjanak.

Pápa jövőjéről Kövér László azt mondta: el szeretné érni, hogy olyan város legyen, amely perspektivikus jövőt tud biztosítani a fiataljainak.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×