eur:
386.87
usd:
355.99
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Ezekkel a feltételekkel veheti át az iskolákat az állam

Hiába szeretné 228 nagyobb, tehetősebb település állami kézbe adni iskoláit, azokat nem veszi át automatikusan az állam. Az önkormányzatok pénzügyi helyzetét egy tárcaközi bizottság vizsgálja, és előfordulhat, hogy csak részben kerül a működtetés az államhoz - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Egy hat fős tárcaközi bizottság foglalkozott az iskolák nyilatkozataival, ezek elbírálása folyamatban van, a döntést követő napon értesíteni kell a településeket. A településeknek 9 nap áll rendelkezésükre azt eldönteni, hogy tartják-e magukat az eredeti szándékukhoz, vagy elállnak attól - mondta Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője. Hozzátette: ezért még nem lehet megmondani, hogy valóban 228 település iskoláját kell-e pluszban működtetni. Ha ez szükségessé válik, akkor a források hozzárendelése felmerül, hiszen az is a nyilatkozatokkal kapcsolatos döntések függvénye, hogy milyen, az önkormányzatot terhelő hozzájárulás-fizetési kötelezettséggel veszi át az állam az adott oktatási intézményt.

A megbízott vezető megerősítette: a 3000 főnél nagyobb települések esetében, ha átveszi az állam az intézmény működtetését, akkor lehet ennek olyan feltétele, hogy az iskola költségeinek valamekkora részét az önkormányzatnak kell fizetnie. Az érintett 228 iskolát kész átvenni az állam, de esetükben tehát döntés lesz arról, hogy hozzá kell-e járulni a költségekhez.

A kisebb települések esetében lehet fordított a helyzet, vagyis az önkormányzat dönthet úgy, hogy szeretné a továbbiakban is működtetni az iskoláját, ám a település pénzügyi helyzetét felmérve a miniszter hozhat olyan döntést, hogy nem maradhat az intézmény finanszírozása a településnél, mert nem tudnák biztosítani a működés költségeit.

Amennyiben minden iskolával kapcsolatban megszületik a döntés, akkor lesz látható, hogy ez mekkora állami forrást igényel, és a szükséges pénzt az állam biztosítani fogja - mondta Marekné Pintér Aranka.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×