eur:
387.42
usd:
357.04
bux:
68439.09
2024. május 17. péntek Paszkál

Nemzeti konzultációt kezd hajléktalanügyben a kormányfő - a nap hírei

Magyarországhoz méltatlannak nevezte a miniszterelnök a jobbikos Gyöngyösi Márton kijelentését. Finanszírozhatónak tartja az ország adósságát jövőre a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Szerdán csökken az üzemanyagok ára. A nap legfontosabb hírei december 3-án.

Magyarországhoz méltatlannak nevezte a miniszterelnök a jobbikos Gyöngyösi Márton egy héttel ezelőtti felszólalását a parlamentben. Orbán Viktor a szocialista Steiner Pál azonnali kérdésére azt mondta: a magyarok megvédik zsidó honfitársaikat. A kormányfő ugyanakkor visszautasította a szocialista politikus követelését, hogy kezdeményezze a külügyi államtitkár menesztését. Steiner Pál szerint Németh Zsolt a múlt héten felületes választ adott a zsidó származású kormánytagok és képviselők listázását szorgalmazó jobbikos képviselőnek. Előzőleg a parlament alkotmányügyi bizottsága állásfoglalásban ítélte el Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő múlt hétfői kijelentését, illetve Balczó Zoltánt, az Országgyűlés jobbikos alelnökét, amiért az ülés vezetőjeként elmulasztotta rendre utasítani párttársát.

Nemzeti konzultációt kezd hajléktalanügyben a kormányfő a megyei jogú városokban. Orbán Viktor ezt a parlamentben jelentette be, az LMP-s Szabó Tímea kérdésére válaszolva. A miniszterelnök pénteken a Magyar Rádió reggeli műsorában életszerűtlennek nevezte a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos alkotmánybírósági határozatot. Orbán Viktor úgy fogalmazott: meg kell adni a jogot az önkormányzatoknak ahhoz, hogy úgy dönthessenek: ne élhessenek életvitelszerűen a közterületeken a hajléktalanok. Az Alkotmánybíróság november közepén nyilvánította alaptörvény-ellenesnek a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

A kistelepülési önkormányzati hitelek átvállalásával, illetve a Kossuth tér átalakításával összefüggésben módosította az Országgyűlés az idei évi költségvetést. A határozat szerint az állam teljes egészében átvállalja az ötezer fő alatti települések december 12-én fennálló adósságát. A parlament által hétfőn elfogadott módosító indítvány a GDP-arányos államadósság jelentős csökkenésével számol jövőre. Az Országgyűlés szakbizottságának előterjesztése szerint az államadósság a bruttó hazai termék 73,7 százaléka lesz a jövő év végére az eddig tervezett 76,8 százalék helyett. Az idei év végén a korábban várt 78 százalék helyett 74,6 százalék lesz az adósság mértéke. A parlament döntött arról is, hogy a stábok egységes díjat fizethetnek 2013-tól egy-egy filmforgatási helyszín bérletéért.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint 2013-ban biztosan tudja finanszírozni adósságát az ország. Varga Mihály a Magyar Televízó reggeli műsorában úgy vélte: a lejáró adósság megújítható, ha a nemzetközi környezet nem változik. A magyar tárgyalódelegáció vezetője hozzátette: a nemzetközi szervezetek a 2013-as költségvetés elfogadása után értékelik majd a jövő évi büdzsét, és ezután folytatódhatnak a tárgyalások.

Összhangban áll az Európai Unió által megfogalmazott célokkal a magyar gazdaságpolitika, sőt a brüsszeli ajánlások nagy része már meg is valósult a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - jelentette ki a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. Cséfalvay Zoltán a parlament európai ügyek bizottsága előtt hangsúlyozta: európai és magyar szinten is sokat kell még tenni, hogy a válság véget érjen.

2014-től az 500 ezret is elérheti a kisadózók tételes adóját és a kisvállalati adót választó vállalkozások száma - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Balog Ádám az RSM DTM Hungary konferenciáján hangsúlyozta: az adószerkezet átalakítása 2013 január elsejével lényegében befejeződik, a változtatások eredményeképpen a jövedelem típusú adók csökkentek, miközben emelkedtek a forgalmi, jövedéki típusú közterhek.

Fél évvel elhalasztanák a jövő évi minimálbér-emelést a nehéz helyzetben lévő ágazatokban - közölte a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Rolek Ferenc elmondta: ez az elképzelés is szóba került a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén. Az egyeztetésről beszámoló érdekképviseleti vezetők hangsúlyozták: egyelőre egyik oldal sem fogalmazta meg konkrét álláspontját az ágazati minimálbérről, a tárgyalásokat szerdán folytatják.

Az ombudsman szerint csökkennek a munkavállalókat védő garanciák és a jogbiztonság a foglalkoztatásban. Szabó Máté A munka méltósága elnevezésű projekt záró rendezvényén azt mondta: a válságra tett gyors, intenzív kormányzati lépések az egyeztetés, a koordináció hiányosságai miatt esetenként visszásságokat okoznak a munkajogi és alkotmányos garanciák területén. Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta: várhatóan még idén Alkotmánybírósághoz fordul az új munka törvénykönyvének egyes rendelkezései miatt.

A miniszterelnök-helyettes szerint Magyarország történelmi kötelezettsége Horvátország támogatása, hiszen a két nemzet több mint 800 éve osztozik egymás sorsában. Navracsics Tibor egy magyar-horvát rendezvényen emlékeztetett arra: Budapest kezdettől fogva támogatta Zágráb uniós és NATO-csatlakozási törekvéseit.

A tavalyihoz hasonlóan csaknem kétszázmillió forint vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak civil nemzetiségi szervezetek. Hölvényi György nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár elmondta: a százezer és félmillió forint közötti működési és kulturális támogatást mindenki a saját igényei szerint, szabadabban felhasználva tudja igénybe venni.

Az egészségügyi államtitkár szerint egyértelműbb lett a koordináció a téli felkészülésben, és az egészségügy számára is egyszerűbbé vált az új rendszer. Szócska Miklós elmondta: az év végi többnapos munkaszünetekre tekintettel már egyeztettek az egészségügyi intézményekkel, hogy az ügyeletek megfelelően működjenek.

A főpolgármester szerint elegendő férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére. Tarlós István a fővárosi szociális ellátórendszer elmúlt két évéről rendezett szakmai konferencián közölte: két év alatt felépítették és megszervezték azt a hajléktalanellátó rendszert, amely mindenkinek megfelelő ellátást tud adni.

Szerdán 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin, és 4-gyel a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Gayer Attila, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a 95-ös benzin kiskereskedelmi átlagára 405, a gázolajé pedig 421 forintra mérséklődik.

Megkezdheti a kutatást az ománi 66-os blokkban a Mol. Ezt a magyar olajtársaság jelentette be a BÉT honlapján. A csaknem 5 ezer négyzetkilométer területű sivatagi blokk Omán nyugati részén, a szaúd-arábiai határ mellett található.

A buszpiaci együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot a Volvo Bus Corporation és a Rába Járműipari Holding képviselői. A győri székhelyű társaság közölte: az együttműködés egyik célja, hogy nagyrészt magyar alkatrészekből, itthoni gyártású járművek kerüljenek a magyar piacra.

Magyarország listavezető a klímaváltozás elleni harcban a felzárkózó gazdaságú országok között. Az Éghajlatvédelmi Teljesítmény Indexet a dohai klímakonferencia alkalmából tették közzé. Az 58 országot vizsgáló teljes listán Magyarország 12. lett, és ezzel a legjobb teljesítményt érte elé a felzárkózó gazdaságú és a térségbeli országok között is. Magyarország tavaly még a 18. volt.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen

Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen

Fordulóponthoz közelít a lakossági állampapírok piaca: júniusban lejárnak az első, 2019 júniusában induló Magyar Állampapír Pluszok. A számok azt mutatják, hogy bizony vannak még lelkes MÁP Plusz-hívők, az összes jegyzés közel 11%-át tartják a mai napig a magyarok, annak ellenére, hogy az időközben elszálló infláció miatt nem érte meg: jóval több pénzt lehetett volna zsebre tenni a prémium állampapírral az utóbbi 5 évben, és az idő közbeni MÁP Plusz-PMÁP-csere is kifizetődőbb stratégia lett volna. Mutatjuk, mennyit buktak, akik kitartottak, és mennyit nyertek az élelmesek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×