eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem kaphat engedélyt a Szabolcs utcai hajléktalanellátó

A Szabolcs utcai hajléktalangondozó központ a jelenlegi kialakításával a hatályos rendelkezések szerint nem kaphat működési engedélyt, a XIII. kerület ennek megfelelően fogalmazta meg a szakhatósági véleményt - közölte az önkormányzat sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Gellért Lajos hozzátette: az illetékes kormányhivatal által kért szakhatósági állásfoglalásban a jegyző azt állapította meg, hogy a többfunkciós központban az átmeneti szállóként szolgáló és az ettől elkülönített, egészségügyi célú egységek egyidejű használata külön-külön nem biztosítható. Ebben az esetben a hatályos rendelkezések alapján nem adható működési engedély az intézménynek - hangsúlyozta.

A sajtóreferens azt mondta, tévedés, hogy a kerület nem engedélyezte a működést, hiszen az csak a szakhatósági véleményt adta ki, az engedélyt a kormányhivatal utasította el. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szakhatósági állásfoglalásban a kerület valóban nem javasolta az engedély megadását.

Gellért Lajos az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményére reagálva kitért arra: méltánytalannak tartják, hogy a minisztérium úgy látja, a kerület akadályozza a hajléktalanellátást, hiszen a városrész a kötelező feladatoknál jelentősen többet vállal ezen a téren.

Közlése szerint a kerület nem ért egyet az intézmény elhelyezésével, egyrészt azért, mert a hajléktalanellátók egyenetlenül oszlanak meg a fővárosi városrészek között: míg a XIII. kerületben ezernél több hajléktalanról gondoskodnak már most, addig van, ahol egyáltalán nincs ilyen intézmény. Hozzátette: emellett a Szabolcs utca környékét érintő kerületi területfejlesztési tervekkel is ellentétes hajléktalangondozó központ oda telepítése.

A tárca keddi közleményében azt írta, hogy a XIII. kerületi önkormányzat akadályozza a hajléktalanellátást, mert nem adta meg a működési engedélyt a Szabolcs utcában kialakított hajléktalangondozóra, így a 345 millió forintos beruházás keretében létrejött egészségügyi centrum nem fogadhatja a rászorulókat.

Az egykor az Orvostovábbképző Intézet belgyógyászati osztályaként működő Szabolcs utcai épületet 345 millió forintból újították fel és október 5-én adták át. Az intézményben 50 ágyas krónikus belgyógyászati és 23 ágyas ápolási osztály, valamint 20 ágyas lábadozó kapott helyet. Itt működne a hajléktalanok háziorvosi ellátását 24 órában biztosító, mozgó orvosi szolgálat, továbbá az idős hajléktalanoknak kialakított 64 férőhelyes részleg is.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×