eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A magyar pálinkának semmi köze a cseh alkoholmérgezéshez

A magyar pálinkának semmi köze a cseh- és lengyelországi metil-alkohol-mérgezéshez - tudatta keddi közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A sajtóban megjelent téves információkkal szemben a Csehországban és Lengyelországban az elmúlt napokban már több halálos áldozatot is követelő metil-alkohollal szennyezett szeszes ipari termék semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a magyar pálinkával - olvasható a közleményben.

A VM közölte: a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos.

Szlovákia betiltja a Csehországból származó tömény szesz behozatalát

A Csehországból származó tömény szesz behozatalának átmeneti tilalmát hagyta jóvá Szlovákia a hétvégén történt metil-alkohol-mérgezések kapcsán.

Az intézkedésről kedden tárcaközi egyeztetésen született döntés. A tilalom kedden 17 órakor lép érvénybe és a Csehországban gyártott, illetve az onnan származó tömény szeszes italokra vonatkozik.

A keddi döntést a szlovákiai polgárok egészségének védelmével indokolta Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter, aki hétfőn még annak a nézetének adott hangot, hogy Szlovákiában nem nevezhető drámainak a metil-alkohol-mérgezések miatt előállt helyzet, így nem kell korlátozni a szeszforgalmazást.

Lubomír Jahnátek, a szlovák agrártárca vezetője szerint megelőző biztonsági intézkedésről van szó, amely addig marad érvényben "amíg Csehország nem hoz elégséges intézkedéseket". Hozzátette: Csehországnak a metil-alkohol-mérgezések elkerülését célzó eddigi intézkedései csak a cseh állampolgárok védelmét célozzák, és nem számolnak a környező országok lakosainak védelmével.

Vasárnap, egy családi ünnepséget követően tíz embert vizsgáltak meg a kelet-szlovákiai Eperjesen a helyi kórházban metil-alkohol-mérgezés gyanújával. Közülük négy férfi esetében erősítették meg a vizsgálatok a metil-alkohol-mérgezés gyanúját.

A mérgezést Csehországból interneten rendelt házi főzésű szilvapálinka okozta. A Csehországból származó tömény szesz behozatalát elsőként Lengyelország tiltotta be vasárnap, nem sokkal azután, hogy a cseh egészségügyi minisztérium a metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt a múlt héten betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×