eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németország kész segíteni Magyarországnak és Közép-Európának

Az összességében jó gazdasági helyzetben lévő Németország kész arra, hogy segítsen Magyarországnak és Közép-Európának - jelentette ki Bernhard Vogel, Rajna-Pfalz és Türingia volt tartományi miniszterelnöke kedden Budapesten.

A politikus, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártalapítványának, a Konrad Adenauer Alapítványnak a tiszteletbeli elnöke Németország, Magyarország és Európa címmel az Andrássy egyetemen tartott rendezvényen tartott előadásában hangsúlyozta: a hat évtizede békében élő Európa országainak szabadsága a közös cselekvéstől függ, attól, hogy együtt álljanak a globális kihívások elé.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy Európa legnagyobb problémája manapság az eladósodottság és a versenyképesség.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy Magyarország jól teljesített, alacsony szintre vitte az államháztartási hiányt, miközben strukturális változásokat hajtott végre. Szerinte azokat a válaszokat, amelyeket Magyarország az európai kihívásokra adott, egyre több európai ország követi. Kitért arra is, hogy a demokrácia deficitje inkább az Európai Unió intézményeinél keresendő, semmint a tagállamoknál, növekszik az állampolgárok bizalmatlansága Brüsszellel szemben. Úgy fogalmazott: "Akik nekünk leckét akarnak adni, gondolkodjanak el azon, hogyan lehet megőrizni a polgárok bizalmát Brüsszel iránt."

A miniszter meglátása szerint fontos az a tendencia, hogy az ideológiai vitáktól "végre az európai kérdésekre térünk rá és a gazdasági gyógyulásra".

Németországról szólva hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekelt a német gazdasági sikerben, és Németország újra központi szereplője lehet a közép-európai együttműködésnek.

Bernhard Vogel a rendezvényen bejelentette, Frank Spengler lesz a Konrad Adenauer Alapítvány új magyarországi képviselet-vezetője.

Frank Spengler elmondta, személyes kérése volt, hogy Magyarországon folytathassa tevékenységét az alapítványnál, és már jövő hétfőn munkába áll.

Az 57 éves Frank Sprengler 31 éve dolgozik a Konrad Adenauer Alapítványnál.

Az alapítvány eddigi budapesti képviseletvezetőjének, Hans Kaisernek munkássága elismeréseként a Polgári Magyarországért Alapítvány nevében egy szobrot adott át Balog Zoltán.

Bernhard Vogelnek a nap folyamán Orbán Viktor kormányfő a Magyar Érdemrend nagykeresztjét adta át az Országházban rendezett ünnepségen. A köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a magyar-német kapcsolatok ápolása és elmélyítése, valamint a Konrad Adenauer Alapítványon keresztül Magyarország érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést a kereszténydemokrata politikusnak.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×