INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Egy hét van a Politikatörténeti Intézet levéltári iratainak átadására

InfoRádió / MTI
Várhatóan békés úton adja át a Politikatörténeti Intézet a levéltári iratokat a Magyar Országos Levéltárnak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint ezt szeptember 5-ig kell megtennie.

A tárca tájékoztatása alapján az átvételt lebonyolító, szakértőkből álló bizottság haladéktalanul megalakul. A közlemény szerint Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Földes György, a Politikatörténeti főigazgatója egyeztetett az intézet levéltári iratanyagának átadásáról.

Emlékeztettek arra, hogy az intézet több eljárást is kezdeményezett a levéltári törvény alkotmányossági vizsgálatával, valamint az iratok tulajdonjogának megváltozása miatt az intézetet érő kár megtérítése miatt. Földes György a tárgyalás kezdetén még azt jelezte, az eljárások jogerős lezárásáig nem kívánja végrehajtani a június 1-jével hatályba lépett levéltári törvényben foglaltakat, amely szerint át kell adnia a magyar állam számára az intézet birtokában lévő levéltári iratok jelentős részét.

A Politikatörténeti Alapítvány által működtetett intézetben működik egy mintegy 150 ezer kötetes könyvtár, valamint a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár is, amely a többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek az iratait őrzi.

A címlapról ajánljuk