eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy hét van a Politikatörténeti Intézet levéltári iratainak átadására

Várhatóan békés úton adja át a Politikatörténeti Intézet a levéltári iratokat a Magyar Országos Levéltárnak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint ezt szeptember 5-ig kell megtennie.

A tárca tájékoztatása alapján az átvételt lebonyolító, szakértőkből álló bizottság haladéktalanul megalakul. A közlemény szerint Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Földes György, a Politikatörténeti főigazgatója egyeztetett az intézet levéltári iratanyagának átadásáról.

Emlékeztettek arra, hogy az intézet több eljárást is kezdeményezett a levéltári törvény alkotmányossági vizsgálatával, valamint az iratok tulajdonjogának megváltozása miatt az intézetet érő kár megtérítése miatt. Földes György a tárgyalás kezdetén még azt jelezte, az eljárások jogerős lezárásáig nem kívánja végrehajtani a június 1-jével hatályba lépett levéltári törvényben foglaltakat, amely szerint át kell adnia a magyar állam számára az intézet birtokában lévő levéltári iratok jelentős részét.

A Politikatörténeti Alapítvány által működtetett intézetben működik egy mintegy 150 ezer kötetes könyvtár, valamint a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár is, amely a többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek az iratait őrzi.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×