eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Megemlékezés a roma holokauszt áldozatairól - a nap hírei

Országszerte megemlékeztek a második világháború roma áldozatairól. A kormányszóvivő szerint terjed a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban. Bronzérmet nyert Cseh László 200 méteres vegyesúszásban a londoni olimpián.

A kormány továbbra is a legszigorúbban lép fel minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen. Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a roma holokauszt nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen hangsúlyozta: a kabinet mindent megtesz azért, hogy visszaszorítsa a gyűlölködő hangokat, és az ország valamennyi polgárát megvédje a támadásoktól. A rendezvény résztvevői, köztük nagykövetek és a diplomáciai testület tagjai arra emlékeztek, hogy a második világháború idején több tízezer roma embert hurcoltak el és gyilkoltak meg.

Figyelmeztet a Fidesz-frakció

Elfogadhatatlannak tartja a Jobbik faji megkülönböztetésre irányuló törvényjavaslatát a Fidesz-frakció. A kormánypárti képviselőcsoport azután közölte ezt, hogy a Jobbik bejelentette: kezdeményezik, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák. A Fidesz-frakció emlékeztetett arra: a nyomozások során bármely bűncselekmény elkövetőinek adatai nyilvánosságra hozhatók, a magyar alaptörvény pedig világosan megtiltja a politikai, vallási, faji, illetve az önkényes megkülönböztetés összes formáját.

Terjed a magyar unortodox gazdaságpolitika

A kormányszóvivő szerint terjed a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban. Giró-Szász András arra utalva beszélt erről, hogy kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, majd szerdán Szlovákia vetett ki szektorális különadókat. A kormányszóvivő a TV2 reggeli műsorában a nemzetközi hiteltárgyalásokról azt mondta: a valutaalap a bankszektor terheit csökkentené, a társadalomét azonban növelné. Giró-Szász András azt mondta: ha kell, lehet módosítani a jegybank megadóztatásán, az ebből származó bevétel viszont hiányozna a munkahelyvédelmi akciótervből.

Az MSZP másképp látja

Az MSZP szerint a reálbérek csökkenéséhez, gazdasági visszaeséshez és az Európai Unióban a legnagyobb inflációhoz vezetett az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikája. Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésére hivatkozva arra emlékeztetett, hogy az első öt hónapban 3,7 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hozzátette: ennek egyik oka az 5,6 százalékos infláció, amely a legmagasabb az Európai Unióban. A politikus bírálta a kormányt, mert az szerinte későn teremtette meg az Unióval és az IMF-fel folytatandó tárgyalások feltételeit, és ezzel százmilliárdos kárt okozott az országnak.

Schmitt Pál a himnusz-ügyről

Nemzetközi adatbázis elkészítését sürgeti a himnuszokból Schmitt Pál. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke az InfoRádióban azt mondta: a himnuszokat jóvá kellene hagyatni az országokkal, így elkerülhető lenne az, hogy nem a megszokott dallamok csendülnek fel az eredményhirdetéskor. A volt államfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 1968 óta első alkalommal nincs ott a nyári játékokon, de mint mondta: ebben állapodott meg Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével. Hozzátette: maga döntött úgy, hogy amíg kisdoktori fokozata elvételének peres ügye nem zárul le, addig felfüggeszti aktivitását a NOB-ban.

Felfüggesztették a TF két vezetőjét

Augusztus 6-i hatállyal felfüggesztette a Semmelweis Egyetem rektora Tóth Miklós dékán és Szalma László dékán-helyettes vezetői megbízását. Az intézmény ezt azután közölte, hogy lezárult a Testnevelési és Sporttudományi Karon az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálat első szakasza. A hvg.hu július 23-án azt írta, hogy ismeretlenek rendőrségi feljelentést tettek befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával a Testnevelési és Sporttudományi Kar idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban. A portál értesülése szerint két hallgatónak a végbizonyítvány kiadásához szükséges krediteket a dékán önhatalmúan igazolta az intézmény elektronikus nyilvántartásában.

Forgalom-visszaeséssel számol a Richter

Jelentős forgalom-visszaeséssel számol a hazai piacon az idén a Richter Gedeon Nyrt. - közölte a társaság vezérigazgatója. Bogsch Erik elmondta: Magyarországon az első félévben 11 százalékkal csökkent a gyógyszergyár árbevétele, éves szinten a visszaesés elérheti a 15-20 százalékot is.

Cseh László bronzérmes 200 vegyesen

Egy sporthír: bronzérmet nyert Cseh László 200 méteres vegyesúszásban a londoni olimpián. A magyar versenyzőt a szám amerikai címvédője, Michael Phelps nyerte honfitársa Ryan Lochte előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×