eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A hitletörlesztést nem érintené a tranzakciós adó - a nap legfontosabb hírei

Nem vonatkozna a hitelek folyósítására és törlesztésére a tranzakciós illeték. Mádl Ferenc volt köztársasági elnök munkásságát méltatta az államfő. A Velencei Bizottsághoz fordult a romániai belpolitikai események miatt az Európa Tanács főtitkára.

Nem vonatkozna a hitelek folyósítására és törlesztésére a tranzakciós illeték. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter törvénymódosító javaslata alapján a sárga csekkes készpénzbefizetések ugyanakkor az illetékfizetési körben maradnának. A hvg.hu emlékeztet arra, hogy a törvényjavaslat korábban hibásan egynapos betételhelyezésnek nevezte a jegybank értékpapír kibocsátását, amit a bankok lejegyezhettek a Magyar Nemzeti Banknál likvid eszközeik befektetésére, ezt a módosító javaslat megpróbálja egyértelműsíteni. Eszerint szintén illetékfizetés köteles a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapír kibocsátás, továbbá az egynapos, legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betét lekötésére irányuló művelet.

A belügyminiszter szerint lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül függnek össze a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel. Pintér Sándor a Népszabadságnak adott interjúban úgy fogalmazott: a várható változások többségének semmi köze a történtekhez. Mint mondta: lesznek rendőri vezetők, akiknek nem megfelelő teljesítményük miatt kell távozniuk. Hozzátette: nem maradhat meg a jelenlegi keretek között a Nemzeti Nyomozó Iroda sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, de ez nem párosult a hatékonyság javulásával. Pintér Sándor a rendőrségi korrupciós ügyről azt mondta: addig folyt a titkos felderítés, amíg el nem érték az ügyben érintett legmagasabb szintű vezetőket is.

Rendkívüli ülést hívott össze a kórházszövetség a jövő hétre, és jogászokkal is egyeztet az intézményvezetői kinevezések miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán hozta nyilvánosságra a fekvőbeteg-ellátó intézmények főigazgatói posztjára kiírt pályázatok eredményét, és - bár a kiírásban nem szerepelt korhatár - kihúzták a nyertesek listájáról a 62 évnél idősebbeket. Így 35 helyből 11-nél eredménytelennek nyilvánították a pályázatot, annak ellenére, hogy a legtöbbnél a 62 éves jelölt mellett volt más pályázó is.

Mádl Ferenc mindig a tudománnyal és az emberrel szemben volt alázatos, sosem a hatalommal. Ezt Áder János köztársasági elnök mondta Tihanyban, a volt államfőről elnevezett tér avató ünnepségén. Az államfő a tavaly elhunyt, egykori köztársasági elnök munkásságát felidézve úgy fogalmazott: Mádl Ferenc politikusként nagy feladatokat kapott. Áder János ezek között említette a privatizáció jogi kereteinek kidolgozását, a demokrácia szimbólumává váló bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyének nemzetközi jogi kezelését, a független Akadémiát újrateremtő, a felsőoktatást megerősítő törvények megalkotását, a nemzeti alaptanterv kialakítását és az egyházi iskolarendszer újjáépítését.

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint sikeres jogvédelmet csak a külhoni magyar civil szervezetekkel együttműködve lehet megvalósítani. Répás Zsuzsanna a X. Vajdasági Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában emlékeztetett: a közelmúltban létrejött a kisebbségi jogvédő intézet és alapítvány, amely ezt a tevékenységet hivatott segíteni. Az államtitkár szólt az oktatási intézmények kiemelt támogatásáról, valamint a külhoni magyar óvodák éve programról, amely érintette a Vajdaságot is. Hangsúlyozta: a programot idén indították és erre a célra összesen százmillió forintot különítettek el a költségvetésben.

A honvédségi átalakítások komoly eredményének nevezte az altiszti akadémia létrehozását a honvédelmi miniszter. Hende Csaba a budai Várban, a végzős altisztek eskütételén azt mondta: a honvédelmi rendszer megújítása két éve kezdődött és az első jelentős eredmények közé tartozik a katonai vezetőképzés megújítása, valamint az altiszti akadémia felállítása is. Az ünnepségen 182 végzőst avattak altisztté, köztük 17 nőt.

Megdőlt a budapesti melegrekord: délután 35,3 Celsius-fokot mértek Újpesten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az eddigi rekord 35 fok volt, amelyet 1957-ben rögzítettek. Az országos melegrekord nem dőlt meg. 1957-ben Pápán 37,8 fokot mértek, országszerte viszont ma csak 37,2 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A Velencei Bizottsághoz fordult a romániai belpolitikai események miatt az Európa Tanács főtitkára. Thorbjorn Jagland azt mondta: arra kérte a tanács egyik szakértői testületét, vizsgálja meg, hogy összhangban állnak-e a jogállamisággal és a demokratikus elvekkel a legutóbbi romániai fejlemények. A román parlament pénteken függesztette fel tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról a július 29-ére kitűzött népszavazáson döntenek majd az állampolgárok. Az elnök leváltási eljárását a kormányzó Szociál-liberális Szövetség kezdeményezte, amely szerint az államfő megsértette az alkotmányt.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×