eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán utasított kemény fellépésre a rendőri korrupció ügyében - lapszemle

A Magyar Nemzet a rendőri korrupcióról, a Népszabadság pedig a számítógép-felhasználók életét megváltoztató új eszközről cikkezik.

A miniszterelnök egyértelmű utasítására indult meg a rendőrség megtisztítása a korrupciótól, írja a Magyar Nemzet. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, helyettes államtitkár kijelentette: a miniszterelnök 2010-ben egyértelmű utasítást adott arra, hogy a rendőrséget a legkeményebben és a leghatározottabban tisztítsák meg a bűnözők befolyásától. Ennek a munkának az egyik eredménye a most nyilvánosságra kerülő eljárás.

A Magyar Nemzetnek Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára nyilatkozott. Azt mondta, konzervatív módon, lényegében a legrosszabb forgatókönyvre készülve állította össze a kabinet a jövő évi költségvetést. Hatalmas tartalékokat jelent, hogy a büdzsé tervezeténél nem vették figyelembe az IMF-védőháló várható jótékony hatásait.

A Népszabadság az úgynevezett Ultrabookokról ír, amelyek a lap szerint megváltoztathatják a felhasználók életét. A második és harmadik generációs vékony notebookok ugyanis elférnek egy nagy borítékban, és töltés nélkül hét-nyolc óra az üzemidejük. Az ígéretek szerint nem lesznek megfizethetetlenek.

A Népszabadság azt írja, míg Csókakőn szélsőjobboldali szervezetek közreműködésével, nagy pompával avatták fel Horthy Miklós mellszobrát, Budapesten tiltakozó demonstrációt tartottak a hét végén a Horthy-korszak restaurációjára irányuló kísérletek ellen. A vasárnap délutáni tüntetésen mintegy ezren gyűltek össze a Hősök terén, baloldali pártok és civil szervezetek képviselői szólaltak fel.

Az Index a mai parlamenti ülés előzetesében arról ír, hogy milyen törvényeket fogadnak ma el. Egyebek között a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényben betiltják a polcpénzt, és a dömpingáras értékesítést is, azaz a forgalmazó a végkiárusítás és a nem teljes értékű termék kiárusítása kivételével nem adhatja olcsóbban az árut a beszerzési árnál.

Az Index arról is ír, hogy magyar közreműködéssel készül a világ első nyílt forráskódú műholdja, az ArduSat. A műhold további bővítéséhez hozzájáruló adományozók saját kísérleteiket futtathatják majd a műszerekkel bőven ellátott pikoműholdon.

Ismét rekordmennyiségű energiát fogyasztottak a világon, írja a Portfolio.hu. 2011-ben 2,5 százalékkal növekedett a világ elsődleges energia-felhasználása. A fejlett országok esetében 1 százalékon belüli fogyasztáscsökkenés volt megfigyelhető, míg a Kína vezette fejlődők energiaéhsége 5,4 százalékkal növekedett tavaly.

Az idén még legalább egyszer biztosan módosítják a munka törvénykönyvét - értesült a Napi Gazdaság. A tárca a jelenleginél alaposabban írta volna át például a foglalkoztatási, a munkavédelmi vagy a munkaügyi ellenőrzésről szóló passzusokat, de a nagyon radikális változásoktól az idő rövidségére tekintettel elállt az NGM. Az év végéig viszont - az új Mt. gyakorlati alkalmazási tapasztalatai alapján - finomhangolná a törvényt.

A Pénzcentrum.hu azt írja, bár az tény, hogy az áramszolgáltatóknak Magyarországon kötelezően át kell venniük a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekben megtermelt áramot, nagy kérdés ugyanakkor, hogy túltermelés esetén van-e a háztartási kiserőművek tulajdonosainak adófizetési kötelezettsége. A NAV állásfoglalása szerint igen cizellált a kép, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben egyedi elbírálás alá esik az "adóalany".

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×