eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Fontos hatáskör kerülhet Lázárhoz - lapszemle

Lázár Jánosnál lesz az uniós kasszakulcs? - teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet, míg a Népszabadság a parkolódíjakkal foglalkozik.

A Magyar Nemzet információi szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget június 1-jétől vezető államtitkár kaphatja meg az uniós pénzek felülvizsgálatának hatáskörét, az uniós "kasszakulcsot". A fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alól hamarosan átkerülhet a Miniszterelnökséghez. Az államtitkárság foglalkozik a fejlesztéspolitikával, az uniós támogatásokkal, a monitoringgal, illetve az uniós pályázatokkal.

A Népszabadság írása szerint Óbuda kétzónás dugódíjat javasol, és pénzbeszedést a teljes fővárosra. Budapest alig akar P+R parkolókat építeni a dugódíj bevezetéséig, ami komoly probléma elé állítja a pénzből kimaradó, de a forgalomtól agyonnyomott külső kerületeket.

A Premier League 2010/11-es idényét mindössze öt csapat zárta pozitív mérleggel, a többiek összesen 361 millió fontos veszteséget könyveltek el, mindezt annak ellenére, hogy összesített bevételeik 2.3 milliárd fontra rúgtak, ami természetesen rekordnak számít. A legnagyobbat az újdonsült bajnok Manchester City bukta 197 millió fonttal, ami abszolút rekord a futballtörténelemben - olvasható az Index.hu-n.

A hét végéig mintegy félmillió vállalkozás került be a kamarai adatbázisba, március végéig 400 ezren összesen kétmilliárd forint regisztrációs díjat fizettek be - írta a Napi Gazdaság.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a lapnak elmondta: a regisztrációk feldolgozása elhúzódik, elképzelhető, hogy a júniusi határidőre csak az addig feldolgozott vállalkozások adatai állnak majd rendelkezésre. Dunai Péter hozzátette: eddig 500 ezer vállalkozás szerepel az adatbázisban, de még nem ellenőrizték mindenkinél az 5 ezer forintos díj befizetését. A legnagyobb lemaradást a fővárosban és Pest megyében tapasztalták. Szólt arról is, hogy legkorábban júniusban lát esélyt arra, hogy a közhiteles adatbázisok áttekintése után megkeresse a regisztrációs folyamatot elmulasztó vállalkozásokat.

A lakosságnál lévő, összesen mintegy 2400 milliárd forintnyi készpénz állampapírokba fektetését szorgalmazza a kormány az államadósság csökkentése érdekében. Az adóhatóság által alkalmazott vagyonosodási vizsgálati módszer mellett azonban nagyot bukhatnak azok, akik a párnacihában dédelgetett pénzüket fektetik állampapírokba - olvasható a Pénzcentrum-hu-n.

A Portfolio.hu szerint fontos kérdésben szavaz csütörtökön Írország lakossága: elfogadja-e az eurózóna költségvetési szigort és kontrollt hozó fiskális paktumát, avagy sem. Egyelőre úgy tűnik, a válasz igen lehet, és így az ír mentőcsomag is zavartalanul működhet tovább. De ez hamarosan nem lesz elég. Elemzők szerint nemsokára új mentőcsomagra is szükség lehet, hiszen a költségvetés még mindig óriási hiánnyal küzd, az államadósság-ráta a válság alatt megnégyszereződött, és töretlenül emelkedik. Nincs, ami visszafordíthatná a folyamatot, mert a válság lenullázta az ír gazdaság növekedési potenciálját.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×