eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Jövő nyáron léphet hatályba az új Btk.

Az új büntető törvénykönyvet (Btk.) várhatóan az általános vita június végi lezárását követően fogadhatja el az Országgyűlés, és egy évvel később lépne hatályba - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára szombaton Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen.

Elmondta, az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét szintén júniusban tárgyalja majd a parlament, és várhatóan az őszi ülésszakon fogadhatják el. Így ez az új kódex is az egyéves felkészülési időt követően léphet hatályba, várhatóan 2013 késő őszén.

A Btk.-ról szólva azt mondta: tartalmazza az elméleti jogászok és a jogalkalmazók felvetéseinek többségét, ugyanakkor a teljes konszenzus illúzió. "A vitás kérdések száma egy félt tucatnál nem több" - fogalmazott. Az új Ptk. tervezetéről azt mondta, hogy az "kevésbé átpolitizált". "A társasági jog körül kialakult tudományos vitát méltatlanul nekünk, politikusoknak kell eldöntenünk, a mostani törvénykönyvben szereplő változat a többségi vélemény" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a fő dilemmát most az jelenti, hogy mivel a kormány nem ért egyet a kodifikációs bizottság javaslatával, megteheti-e, hogy megváltoztatja. Ez még nyitott kérdés - jegyezte meg.

Az államtitkár szerint a jogi segítségnyújtás, a kirendelt védői rendszer - amelyet az alkotmányból következő állami szolgáltatásként definiált - jelenleg válságjeleket mutat Magyarországon. Úgy vélte, hogy a rendszeren változtatni kell, amelyhez az ügyvédi kamara és az igazságszolgáltatási szervek segítségét kérte. Terveik szerint a jogi segítségnyújtást a jövőben nem a kirendelő hatóság költségvetéséből, hanem egy elkülönített pénzalapból finanszíroznák. Szerinte indokolt megszakítani a kirendelő hatóság és a kirendelt védő közötti közvetlen kapcsolatot, mert a hatóságok sok esetben szubjektív szempontok alapján válogatják ki az ügyvédeket. A kiválasztást objektív alapokra kell helyezni. Kifejtette: ismerik azt a problémát is, miszerint a kirendelő hatóságok "hónapos késésben" vannak az ügyvédek kifizetésénél. A költségvetést is érintő változást csak évfordulóval lehet végrehajtani - tette hozzá.

A kormány jogpolitikai feladatai címmel megtartott előadásában Répássy Róbert áttekintette az igazságügyi tárca által az elmúlt két évben elvégzett feladatokat. Szólt arról is, hogy a civil szervezetek alakításának megkönnyítésére lehetőség lesz egyszerűsített nyilvántartásba vételére, és létrehozzák a civil szervezetek interneten is elérhető közhiteles nyilvántartását.

Csaknem egyórás előadásában az államtitkár kitért arra is, hogy 2013 január elsejére készül el a bírósági beadványok elektronikus továbbítását lehetővé tevő rendszer. Hangsúlyozta: a tárca folyamatos kapcsolatban áll az Országos Bírósági Hivatallal annak érdekében, hogy akkor kerüljön bevezetésre az elektronikus eljárások rendszere, amikor a bírósági intézményrendszer erre felkészült. Ez várhatóan 2012. június 30-ra nem fog megvalósulni, az erre vonatkozó törvényt az Országgyűlés módosítani fogja - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×