eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Támogatta Varga Mihály kinevezését a költségvetési bizottság

Támogatta Varga Mihály kinevezését a Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszteri posztra az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága kedden a miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán. Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a túlzottdeficit-eljárás júniusi megszüntetése után elindulhatnak a tárgyalások.

Varga Mihály az ülést követően újságíróknak elmondta "nagyon bízom abban, ha Magyarország kedvező elbírálást kap a túlzottdeficit-eljárás tekintetében, akkor ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások". Hozzátette: érzékelik, hogy az EU, illetve az IMF illetékesei is a június 23-i brüsszeli döntésre várnak. A miniszterjelölt abban is bízik, hogy addig a tárgyalási mandátumokat is elő tudják készíteni a tárgyalófelek.

Varga Mihály az bizottság előtt kifejtette, hogy szerinte nagyságrendi megtakarítást és előnyöket jelent az országnak az IMF/EU-hitelmegállapodás.

Az országgyűlési bizottságában Varga Mihály a miniszterként előtte álló feladatok közé sorolta a Magyarország iránti bizalom erősítését, a védőháló "kifeszítését", és a megállapodás megszületését. Az sem baj, ha a megállapodás az 1996-oshoz hasonló lesz, az is biztosítékként szolgált, abból sem hívott le a kormány - mondta. (1996-ban Magyarország 264,18 millió SDR összegű, 23 havi futamidejű készenléti hitelről állapodott meg az IMF-fel.) A hitelmegállapodás lehetséges nagyságát firtató kérdésre pedig akkora összeget tartott megfelelőnek, amely két-három évet megfelelő biztonsággal meg tudna finanszírozni.

Nyikos László, a bizottság elnöke kérdésére kifejtette: a megállapodásnak köszönhetően a finanszírozás kamatterhe még ebben ciklusban a GDP 4 százaléka alá csökkenhet.

Varga Mihály Vágó Gábor (LMP) kérdésére kitűnőnek nevezte elődje, Fellegi Tamás munkáját, hiszen mint mondta "eljutottunk a tárgyalások megkezdéséig". Most már az IMF és az EU jelzésére vár, hogy azok el is induljanak - mondta.

Emlékeztetett rá: az elmúlt időszakban a magyar kormány két fontos dokumentumot juttatott el Brüsszelbe, a Konvergenciaprogramot és a Széll Kálmán Terv 2.0-t, amelyekben bemutatta a hiány csökkentését. Úgy vélte: az intézkedésekkel kényelmesen 3 százalék alatt lehet tartani a hiányt jövőre is. Az idei GDP mutatók szerinte megfelelnek a várakozásoknak, "urai vagyunk a helyzetnek" - mondta, és hozzátette: a következő félévben már megindulhat a növekedés annak köszönhetően, hogy kiesik a bázishatás, nő a külső kereslet, és megkezdi tevékenységét egy nagy autóipari beruházás.

Puch László (MSZP) valódi gazdasági fordulatnak tartaná, ha a Varga Mihály által megjelölt célokat el tudná érni a kormány. Jelezte ugyanakkor: bár Varga Mihály személyét is alkalmasnak tartják mégis tartózkodik az MSZP a szavazásnál, mert úgy vélik a jelenlegi struktúrával ezeket a célokat nem lehet elérni. Ehhez vissza kellene térni az önálló pénzügyminisztériumi struktúrához. Ennek ellenére, Puch László támogatásukról biztosította Varga Mihályt munkájában.

Herman István Ervin (Fidesz) kérdésére kifejtette: kinevezése után az egyik első dolgai lesz, hogy megkeresse a jegybank elnökét. "Érdekeink egy irányba mutatnak" - fogalmazott, és úgy vélte, hogy az érdekazonosság megteremtheti a kellő összhangot a jegybank és a kormány között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×