eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kevesebb vonat- és buszjárat közlekedik - a nap hírei

Lapértesülés szerint hétfőn egyeztet ismét a főpolgármester a Fővárosi Vízművek kivásárlásáról. Egy 30 fős missziót küld Szíriába az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Mérkőzés közben rosszul lett és a kórházban elhunyt a Livorno 25 éves futballistája. A nap legfontosabb hírei április 14-én.

Lapértesülés szerint hétfőn találkozik Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Vízművekből kivásárolni kívánt francia Suez vezetőjével, hogy megpróbálják rendezni az ügylet lebonyolítását akadályozó vitát. A közműcég 25,6 százalékáért és a menedzsmentjogokért a Suez és a német RWE 15,1 milliárd forintot kért, amit a főváros nagyrészt hitelből fizetett volna ki. Arról azonban nem tudnak megegyezni, hogy a kivonuló tulajdonosok kezeskedjenek a cég zavartalan működéséért. A lapértesülés szerint az elmaradt garanciavállalás miatt a főváros 3,7 milliárddal csökkentené a vételárat, így a bíróságon folytatódhat a vita a privatizációs szerződés felbontásáról, aminek tétje immár 50-60 milliárd forint lehet.

Kibővíti az M0 autóút építésének uniós nagyprojektjét a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a beruházás része lesz az M6 és M7 autópályák között már meglévő útpálya aszfaltburkolatának megerősítése. A nagyprojekt 29,5 kilométer hosszban tartalmazza az M0 körgyűrű másik pályájának a megépítését úgy, hogy az autóút a jelenlegi 2x2 sáv helyett 2x3 sávos legyen, és épüljön mellé leállósáv is.

Az MSZP szerint megbukott az oktatás államosításának főpróbája. Hiller István az ellenzéki párt humánpolitikai kabinetvezetője egy pedagógus rendezvényen azt mondta: a közoktatást a teljes szervezetlenség jellemzi, és várhatóan fél éven belül módosítani kell a nemrég elfogadott oktatásügyi törvényeket.

Elfogadhatatlannak tartja az LMP azt a kormányzati elképzelést, amely a rászorultaknak kártyával vagy utalvánnyal biztosítaná a szociális juttatásokat. Szél Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kizárólag segélyből élők bevételeik csupán harmadát költik élelmiszerekre, így a változtatással képtelenné válnának lakhatásuk biztosítására.

Nem számít az üzemanyagárak jövő heti változására a Portfolio.hu. A gazdasági hírportál elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy bár az elmúlt napokban a benzin és a gázolaj dollárban mért átlagára is kisebb mértékű csökkenést mutatott, a forint árfolyamának dollárral szembeni gyengülése ezt a hatást nagyrészt kioltotta. A benzinért jelenleg literenként 450-451 forintot kell fizetni, a gázolaj átlagára 442 forint.

Egymilliárdos beruházással új termék gyártása kezdődhet meg a Hirtenberger német autóipari cég új pápai üzemcsarnokában. Az uniós és magyar támogatások bevonásával létesült helyen a vállalat ötvennel növeli dolgozóinak számát.

Az idei első charterjáratot fogadta a sármelléki repülőtér. A Lufthansa idei első gépén 95 német utast hozott hévízi, zalakarosi, sárvári valamint balatoni szállodákba Berlin érintésével Hamburgból. A Boeing 737-es gépek a szerződés értelmében november 10-ig közlekednek majd.

Emberi csontokat találtak a kulcsi négyes gyilkosság helyszínén. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a TV2 híradójában elhangzottakat megerősítve azt mondta: az ingatlanon talált csontok egy több évtizede elhunyt embertől származnak. R. Szabó Ágnes azt is közölte: a maradványokat a gyilkosságot követő helyszíneléskor egy árokban találták meg.

Vasárnap változik a MÁV és a Volán-társaságok menetrendje. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a korábbiaknál kevesebb, összesen 410 vonat és 30 autóbuszjárat nem közlekedik majd naponta. A Volán társaságok elsősorban a fővárosba közlekedő autóbuszjáratok számát csökkentik, ugyanakkor több helyen indítanak buszjáratokat a ritkuló vasúti közlekedés pótlására.

Jóváhagyta egy 30 fős misszió Szíriába küldését az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az egyhangú határozat megfelel a világszervezet és az Arab Liga megbízásából közvetítő Kofi Annan tűzszüneti tervének. Ez az első határozat, amelyet a 15 tagú testület elfogadott a szíriai kormányellenes felkelés 13 hónappal ezelőtti kezdete óta.

Kedvezően értékelték az Irán atomprogramjáról Isztambulban újrakezdett tárgyalás első fordulóját a tanácskozás résztvevői. Az egyeztetéseket több mint egy év után újították fel. Az isztambuli tárgyalásokon Teherán mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország vesz részt.

A kórházban elhunyt az a futballista, aki egy olasz másodosztályú mérkőzésen esett össze. A 25 éves Piermario Morosini, a Livorno középpályása a Pescarában vívott bajnoki mérkőzés 31. percben esett a földre. Az azonnali orvosi segítségnyújtásnál defibrillátort is alkalmaztak, majd kórházba vitték a játékost, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×