INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Miért nem egyszerre kezdődik a tavaszi szünet az iskolákban?

Infostart / InfoRádió
Idén a legtöbb oktatási intézményben április 5-én kezdődik a tavaszi szünet. Azonban néhány helyen már most sincs tanítás. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a tavaszi szünet kezdete és vége nem egységes, mert a törvény lehetőséget ad a szombati tanításra is.

Nem kevés fejtörést okoz a szülőknek az, hogy az iskolák eltérő időpontokban adják ki a tavaszi szünetet.

A tanítási év beosztását, fontosabb dátumait az adott tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet tartalmazza. E szerint idén a tavaszi szünet április 5-től 9-ig tart - mondta az InfoRádiónak az Oktatási Hivatal elnökhelyettese.

Pósfai Péter azonban hozzátette: az iskola a rendeletben meghatározott szünetek mellett a szorgalmi időszak kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával (ez idén szeptember 1-jét és június 15-ét jelenti) más időpontban is adhat a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját is módosíthatja, ha ehhez a heti pihenőnapon tartott tanítási nappal a szükséges feltételeket megteremti.

A jogszabály kellően egységesen szabályozza a szüneteket, de lehetnek olyan helyi sajátosságok, amelyek indokolhatják, hogy egy-egy iskola a szünetek vége, illetve kezdete tekintetében ettől eltérjen - fűzte hozzá az elnökhelyettes, aki kiemelte: az iskola megszervezheti az oktatást szombatok igénybevételével, hat tanítási nappal is akkor, ha megtartja az erre vonatkozó kritériumokat.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk