eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Vita van a Fidesz-frakcióban az ügynökaktákról

Megosztja a Fidesz-frakciót az ügynökakták nyilvánosságának ügye.

Nem egységes a Fidesz frakció az 1989 előtt készült állambiztonsági akták ügyében - indokolta Lázár János, hogy múlt héten a kormánypártok miért szavazták le a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát célzó LMP-s javaslatot.

"Vita van a Fidesz-frakcióban arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben - merthogy az alaptörvény azt mondja, hogy a Kádár-rendszer első pillanatától az utolsóig illegitim volt - az ott megszerzett információk azok kinek a tulajdonát képezik" - fejtette ki a frakcióvezető.

Lázár János szerint minden adatot nyilvánosságra kellene hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért, ám a frakcióvezető a képviselőcsoportban kisebbségben van ezen álláspontjával. Egy másik csoport ugyanis azt mondja, hogy az államé az információ, míg a harmadik csoport szerint az érintett személyt illeti meg.

Az LMP-s javaslat benyújtója, Schiffer András korábban elmondta, hogy pártja teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat, ugyanis elfogadhatatlan, hogy a diktatúra titkai egyben a demokrácia titkai is legyenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×