eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A kormány új ajánlatot tett az egészségügyieknek - lapszemle

A Népszabadság szerint konkrét összegű, a kért havi nettó 100 ezerhez képest néhány tízezer forintról szóló ajánlatot tett a szerdai bértárgyaláson az érdekvédőknek Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Ám ezt sem kaphatja meg mindenki, első lépésben az alkalmazott orvosok részesülnének belőle. A rezidensek és a Magyar Orvosok Szövetsége a következő napokban döntenek arról, hogy ezt elfogadják-e, és felhagynak-e a tiltakozó akciókkal.

A pénzcentrum.hu összeállításában felhívja a figyelmet, hogy a nagy hideg miatt sokan próbálnak takarékoskodni az energiával, de ez sokszor több bajt okoz, mint gondolnánk. Az internetes portál most a belső szigetelés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A Totalcar.hu arról ír, hogy 240 ezer magyar autóssal szúrtak ki a környezetvédelmi matricák rossz besorolása miatt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság és szerződött partnerei ugyanis a kék matricára jogosító 4-es kategória helyett a rosszabb, 3-as kategóriába soroltak több autót, ezért azok piros matricát kaptak.A tévedés miatt az elmúlt években külföldről behozott használt autók egy részére akár 100 ezer forinttal magasabb regisztrációs adót kellett fizetniük a tulajdonosoknak. Szabó Máté ombudsman megállapította, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem tájékoztatta megfelelően az érintett autók tulajdonosait arról, hogy utólag kérhetik autójuk besorolásának felülvizsgálatát és a matricacserét.

A Napi Gazdaság a nemzeti olvasottság kutatás 2011-re vonatkozó előzetes adatait közölve arról ír, hogy miközben a kiadóknak egyre kevesebb újságot, magazint sikerül értékesíteniük, egyes lapok olvasottsága jelentősen emelkedik, azaz egyre többen olvasnak el egy-egy példányt.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy több évtizedes munka és próbálkozás után orosz kutatóknak sikerült átfúrniuk az Antarktisz jégtakaróját, hogy felfedjék a 20 millió éves jég alatt, elzártan fejlődő Vosztok-tó titkát. A fénytől elzárt, valószínűleg oxigénnel és más gázokkal telített vízben egyedülálló ökoszisztéma alakulhatott ki. A leletek új távlatokat nyithatnak az evolúciókutatásban, de még távoli bolygók megismerésében is.

A portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy nem következett be nagyobb tőkekivonási hullám a magyar állampapírpiacról 2011 ősze óta. Hátradőlni azonban nem indokolt, mert az idén refinanszírozandó magyar államadósság GDP-arányosan a második legmagasabb a régióban, miközben a magyar adósság bóvli kategóriába süllyedése miatt a befektetői bázis jelentős részét elveszíthette az ország. Az is fokozott aggodalomra ad okot, hogy a magyar államadósság átlagos kamatterhe a régión belül a legközelebb esik ahhoz a szinthez, amely az Erste Bank elemzői szerint már kritikusnak számít az államadósság hosszabb távú fenntarthatósága szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×