eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Milyenek az IMF-megállapodás esélyei?

Múlt csütörtökön még úgy nyilatkoztak az IMF illetékesei, hogy azt sem tudják, folytatják-e a tárgyalásokat Magyarországon, majd Orbán Viktor miniszterelnök már egyértelműen jelezte: jó esély van a megállapodásra.

Az Európai Bizottság a múlt hét második felében jelezte: egyelőre nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e, és ha igen, mikor folytatódnak a megbeszélések a magyar kormánnyal az Európai Uniótól és az IMF-től kért esetleges pénzügyi segítségről. Néhány órával korábban az Európai Bizottság szóvivője még azt mondta: januárban megkezdik a tárgyalásokat. Olivier Bailly szóvivő úgy fogalmazott: Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök hozta meg a döntést a decemberi megbeszélések félbeszakításáról, a pénzügyi stabilitásról szóló, illetve a jegybankra vonatkozó - azóta már elfogadott - törvénytervezetek támasztotta nehézségek miatt.

Martonyi János külügyminiszter szerint ez a két törvény összhangban van az eurómentő törekvésekkel, és nem akadályozzák az IMF-tárgyalásokat. Ugyanilyen szellemben nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök is a José Manuel Barrosónak írt válaszlevelével kapcsolatban a Hír TV-ben.

Londoni elemzők pénteken kedvező irányúnak nevezték a magyar jegybanktörvény-tervezeten végrehajtott aznapi módosításokat. Pozitívumként emelték ki, hogy a kamatpolitikai döntéshozókat - az MNB elnökön és alelnökein kívül - a parlament nevezi ki, - és nem az államfő, ahogyan az a korábbi tervezetben szerepelt; valamint, amelyik kimondja, hogy a kormány nem tesz kísérletet az MNB és vezetői befolyásolására, és jóllehet az MNB-elnök beszámolással tartozik a parlamentnek, függetlensége biztosított lesz.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: véleményük szerint kedvező fejleményként kell értelmezni a magyar törvényhozók hajlandóságát az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggályainak elsimítására. Bár az EU-bizottság inkább a jegybanktörvény és gazdasági stabilitási törvény tervezeteinek teljes visszavonását pártolta volna, "véleményünk szerint azonban a pénteki módosítások egyértelműen jó irányba tett lépések" a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos aggályok kezelése szempontjából.

Orbán Viktor ezt követően úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: jó esély van az IMF-el való megállapodásra. Az interjúban a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy a delegáció elutazott, azt mondta: egy tárgyalássorozat számos regényes taktikai elemet is tartalmaz, ne hagyjuk, hogy ezek elvonják a figyelmünket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×