INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A betegbiztosítás mintegy ötvenmilliárdos piac lehet - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A betegbiztosítás adó- és járulékmentessé tétele jelentős többletbevételt hozhat a kórházaknak - mondta Csiba Gábor, a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Oktatókórház főigazgatójaként dolgozó egyesületi elnök szerint a több tízmilliárd forintos fejlesztésekkel korszerűsített állami kórházak, egyetemi klinikák megfelelnek a magánbiztosítók által képviselt igényeknek, így ők lehetnek az esetleges piacnyitás nyertesei, miután Magyarországon nincs több tízezer beteg kiszolgálására alkalmas magas színvonalú magánkórházi hálózat.

Csiba Gábor a lap keddi számában úgy vélekedett, hogy a magas színvonalú szolgáltatásra képes intézmények között komoly verseny várható a mintegy ötvenmilliárdos piac minél nagyobb szeletének megszerzéséért, mert az elmúlt nyolc év 40 milliárd forintot meghaladó elvonásai miatt ők is forráshiánnyal küzdenek.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy sokan csak karácsony után kapnak új bankkártyát azok közül, akiknek a december közepi adatlopás miatt a bankok letiltották a kártyáját. Akik megszerezték az adatokat, klónozhatják a kártyákat, amiket így a PIN-kódos tranzakciók kivételével gyakorlatilag bármire tudnak használni, bár a bankok szerint a történtek miatt senkit nem érhet kár. Nem ez az első ilyen eset, az EU szigorúbb szabályokat hozna.

A Portfolio.hu arról ír, hogy az elmúlt években tovább növekedtek a regionális különbségek Magyarországon, ami főleg a központi régió előnyének fokozódásában mutatkozik meg, miközben a leginkább lemaradó régiók erőteljes hátránya változatlan maradt. Mintegy háromszorosára tágult a különbség az ország legjobb és legrosszabb jövedelmi helyzetű régiója között. A KSH adatai szerint a rendszerváltást követően kialakult regionális különbségek 2006-ig fokozódtak. Az abban az időszakban jellemző 3-5 százalék körüli éves növekedés főleg a közép-magyarországi régió átlag feletti fejlődésében látszódott meg. A 2009. évi gazdasági visszaesés ismét a regionális különbségek növekedésének irányába hatott, ami főleg a központi régió előnyének fokozódásában mutatkozik meg.

Hanganyag: Szabó Gergõ

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1
 


Lapszemle 2
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk