INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Lehet, hogy érdemes várni a tankolással

Infostart / InfoRádió
A globális piacokon megfigyelhető hangulatjavulás következtében az olajár és ennek megfelelően a finomított termékárak emelkedtek múlt héten, a forint árfolyamának dollárral szembeni erősödése azonban ezt a hatást mérsékelte. A héten így akár emelkedhet is a benzinár Magyarországon, a gázolaj ára viszont várhatóan szinten marad - írja a Portfolio.hu.

Az elmúlt héten érezhetően javult a hangulat a világban, a globális kockázati étvágy erősödése pedig a részvénypiacok mellett a nyersanyagpiacoknak is lökést adott. Ennek megfelelően a Brent típusú kőolaj árfolyama 107 dollár közelébe emelkedett. Az optimizmus nagyrészt a napokban érkezett, többségében a vártnál jobb amerikai makroadatoknak volt betudható, melyek mérsékelték a piaci szereplők gazdasági lassulással kapcsolatos félelmeit - hangsúlyozza a gazdasági portál.

A Portfolio.hu kiemeli: az olajár emelkedésével párhuzamosan kerültek feljebb a héten a finomított termékárak is. A benzin esetében a dollárban mért átlagos jegyzésár 1,9 százalékkal emelkedett, a gázolaj esetében azonban csak minimális, 0,2 százalékos növekedés volt megfigyelhető.

A forint árfolyama viszont most nem az autósok ellen dolgozott, a hazai fizetőeszköz a dollárral szemben némileg erősödni tudott (a 232,8-as átlagár után az utóbbi napokban 230,5-ös átlagos érték alakult ki). Ennek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 0,9 százalékkal, a gázolajé pedig 0,1 százalékkal emelkedett.

A fentiek alapján a legnagyobb valószínűsége annak van a Portfolio szakértői szerint, hogy a héten a benzin ára kismértékben emelkedik majd, miközben a gázolajé nem változik. Mivel azonban a benzin jegyzésárának elmozdulása is csak kismértékű, az sem zárható ki, hogy a hazai kutakon az áremelés ezúttal elmarad.

A Portfolio által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

A címlapról ajánljuk